Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Румъния
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2024 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интензивен е трафикът на граничните пунктове с Румъния

/КРОСС/ Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния "Кардам" и "Никопол" на изход за товарни автомобили, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) - МВР, на сайта на ведомството. Информацията за трафика на българските гранични пунктове е актуална към 6:00 ч. тази сутрин.

Поради основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе", шофьорите в региона могат да се насочат и към пунктовете „Силистра", „Кардам", „Дуранкулак", „Кайнарджа" и „Крушари". Последните два са с работно време от 8:00 до 20:00 ч. всеки ден, като през тях не се пропускат товарни автомобили.

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границата с Гърция.

Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата" и „Маказа" на румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП „Илинден" като алтернатива на „Кулата". Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват ГКПП „Златоград" като алтернатива на „Маказа". За курорти в района на гр. Александруполис се препоръчва да се преминава през ГКПП „Капитан Петко войвода". През граничните пунктове  "Маказа", „Златоград" и „Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

Трафикът е нормален и на всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границите със Сърбия, Турция и Република Северна Македония.

На 26 август т.г. на ГКПП „Гюешево" започна изпълнението на дейностите по договор, свързан с изграждането на Системата вход/изход на ЕС. Ще бъдат демонтирани кабините за гранични проверки на преминаващите товарни автомобили и ще бъдат заменени с нови. Временно движението на преминаващите товарни автомобили ще бъде пренасочвано през трасетата за преминаване на леки автомобили. Възможни са известни затруднения при преминаването на "Гюешево".