Епидемиолог: Очаква се случаите на грип да започнат да нарастват още от декември
Секция: Здраве
06 Октомври 2024 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Епидемиолог: Очаква се случаите на грип да започнат да нарастват още от декември

/КРОСС/ Очаква се случаите на грип у нас да започнат да нарастват още от декември. Това каза в предаването "Тази неделя" по бТВ епидемиологът д-р Христина Бацелова.

Обикновено грипната епидемия у нас е в периода януари-февруари и началото на март.

„Дали ще е тежка, все още не може да се каже. Зависи колко ще са се променили щамовете от миналата година и от ваксинацията", каза епидемиологът.

По думите й недостигът на противогрипни ваксини у нас вероятно се дължи на това, че няма внос на големи количества. Има населени меса, където хората съобщават, че не намират такива, уточни тя.

Най-подходящото време за ваксинация против грип е през октомври, посъветва д-р Бацелова.

"Ако човек не може да го направи тогава, може да се ваксинира и през ноември, декември и януари. Необходими са обаче 14 дни на имунната система да изгради защита", допълни тя.

Ваксина против грип се препоръчва на малките деца, бременните и на хората над 65-годишна възраст. За децата има назални ваксини, допълни тя. „Тя изгражда много добър локален имунитет на входната врата на вируса, което е много добър плюс", уточни д-р Бацелова.

„За съжаление, в България безплатна ваксинация по национална програма е осигурена само на лицата на 65-годишна възраст. В немалко държави такава е осигурена и за бременните жени и за децата", обясни д-р Бацелова.

В момента превес има коронавирусът. Още от август месец бележи ръст. Разликата е, че грипът започва много рязко, изведнъж, каза епидемиологът.

„При коронавируса нещата започват малко по-плавно - сухота и болки в гърлото. Температурата може да не е много висока. Има отпадналост, болки в ставите. Има случаи, които не са толкова леки и се налага хоспитализация", посочи още д-р Христина Бацелова.

Ваксината срещу коронавирус вече е сезонна ваксина, като при грип. Тя е подходяща и за деца над 4-годишна възраст.

бТВ, „Тази неделя"