Може ли пратките от Китай да се окажат основен проблем за българския бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
06 Октомври 2024 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Може ли пратките от Китай да се окажат основен проблем за българския бизнес

/КРОСС/ 73% от българите са активни онлайн потребители, а пък навлизащите азиатски платформи са все по-предпочитани. Но с това идват и проблемите за българските търговци.

Тонове дрехи, обувки и дребна електроника летят ежедневно към Европа и всяка световна  точка чрез карго полети, запазени с месеци напред от най-големите китайски онлайн платформи.

Три клика, гореща оферта и седмица по-късно желаният продукт е вече и в дома на българските потребители.

Около 20 милиона пратки пристигат в България всяка година, което прави грубо около 10 пратки на лице, което пазарува онлайн, но 85%от тях се явяват от най-големите азиатски платформи.

„Основните притеснения се изразяват в това, че малък и среден бизнес търпят огромни загуби. От друга страна има финансови загуби поради затваряне на търговски обекти. Онлайн продажбите са основно зависими от самите потребители. Това, което привлича потребителя, е безплатната доставка и ниската себестойност на продукта и разбира се възможността от вкъщи или от всяка една точка да направи поръчка. Също така забелязваме, че в тези платформи се предлагат и продукти с нулева стойност само срещу регистрация в самия сайт, което пък е въпрос на национална сигурност, защото правейки регистрация вие създавате акаунт, след което търгувате с банкова информация и за съжаление не се знае кой разполага и с какъв аспект", обясни Владимир Димитров, БСК.

През последните месеци потребителски организации в Дания и Холандия изследват качеството на продуктите от азиатски онлайн платформи и установяват редица нарушения в стандартите за безопасност и сигурност, които могат да застрашат общественото здраве. У нас оплаквания все още не са постъпили, споделят от Европейския потребителски център.

Оказва се, че не само потребителските организации се явяват безсилни в проследяването на пратките. Властите също не могат да осъществят стандартизиран контрол. Затова тази седмица Българската асоциация за кръгов текстил инициира кръгла маса с представители на бизнеса и търговците.

бТВ, „Тази неделя"