Болест ли е зависимостта към виртуалното пространство
Секция: Технологии
06 Октомври 2024 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болест ли е зависимостта към виртуалното пространство

/КРОСС/ Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи в Европа. Страната ни се нарежда на трето място след Румъния и Малта, показват данни на регионалния офис на Световната здравна организация за Европа.

В информационното общество, в което живеем, при очаквана продължителност на живота до 82 години прекарваме близо 28 години от тях пред екран. Разбира се, днес е невъзможно да загърбим електроните устройства, но когато става дума за интернет и социални мрежи, все по-често говорим за реална зависимост, като тази към субстанции като алкохол, дрога, цигари.

Пристрастяването може да има сериозни психически и физически последици, а всеки like при споделяне на снимка повишава нивата на допамин в мозъка и води до върхово удоволствие.

"Пристрастяването към социалните мрежи не съществува като истинска болест сама по себе си.  Но тенденцията, рискът да се пристрастите е вид заболяване на мозъка, което се третира като другите зависимости, защото мозъкът страда от същите последици", твърди психиатърът професор Фаредж Шерик

Д-р Шерик, е професор по психиатрия, който от години работи с хора със зависимости. Твърди, че не броят на часовете прекарани в интернет, а загубата на контрол, са признак за зависимост към виртуалното пространство.

Нова телевизия, „Събуди се"