„Големият спорт в малкия град“ събра олимпийски, световни и европейски медалисти в гр. Етрополе
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2024 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Големият спорт в малкия град“ събра олимпийски, световни и европейски медалисти в гр. Етрополе

/КРОСС/ Етрополе събра на едно място спортни величия като Любо Ганев, президент на Българската федерация по волейбол; Таня Богомилова, олимпийски шампион по плуване; Нешка Робева; Стоян Балов, световен шампион по борба; Петър Балов, европейски шампион и медалист от световно първенство по борба; Георги Мърков, олимпийски, световен и европейски шампион по борба и още много други медалисти и шампиони по борба на представянето на книгата „Големият спорт в малкия град" с автор Даниела Николова, дъщерята на бореца и заслужил майстор на спорта - Стоян Николов /1949-1998г./, който през 1978 г става световен шампион - Мексико сити.

„Тази книга е за спорта в гр. Етрополе - градът, на който се заклех да служа. Ето защо аз съм не само първият, но и навярно най-пристрастния читател. Трябваше да направим тази книга, нужна е! Етрополе се гордее със спортната си история и не забравя имената на хората, създали тази история", това са думи на кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който е основният инициатор за създаването на книгата. Тя разказва за 100-годишната история на спорта в Етрополе - футбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса, колоездене, но знамето на етрополската спортна школа е класическата борба. От тепиха на малкият град борците на „Чавдар"-Етрополе поемат върховете на спортната слава.

„Това е изключителна чест за мен като кмет на Община Етрополе да съумея да пресъздам историята на Етрополе. Радвам се, че съдбата ме запозна с г-жа Даниела Николова, която успя да увековечи един спомен за борбата в града и да реализира идеята ми. Горд съм, че днес в чест на тази книга на едно място се събраха толкова популярни спортисти от миналото и настоящето", заяви инж. Александров.

Премиерата на книгата „Големият спорт в малкия град" се състоя в големия салон на НЧ „Тодор Пеев - 1871" като започна със запалване на Олимпийския огън лично от Стоян Балов в чест на всички спортисти, прославили Етрополе в целия свят. Специална изненада за присъстващите беше прожекцията на филм, посветен на трудният, но славен път на победата, на живота на световни и олимпийски шампиони по борба като Стоян Николов, Стоян и Петър Балови и други. Автор и сценарист на филма е самата Даниела Николова.

„Спортът ни направи по-силни, по-смели и по-борбени. Днес в тази зала ние дишаме шампионски въздух. Опитах се да преброя медалите на тук присъстващите се и не успях. Спортът има силата да промени света, той може да вдъхновява, има силата да обединява хората така, както нищо друго не може. Трябва да имаме памет за историята и постиженията на нашите спортисти и именно това беше причината да направя тази книга. По-възрастните да си спомнят, а по-младите да научат за тези постижения и да се гордеят", сподели пред гостите Даниела Николова. Тя изрази специална благодарност към ръководството на "Елаците-Мед", с чиято подкрепа книгата е издадена. Това е "пример за съвместно сътрудничество в името на смислени каузи, а именно, че паметта за спортните успехи оставя трайно наследство, което вдъхновява и мотивира бъдещите поколения да сбъдват мечтите си."

В края на събитието, преди фолклорната програма на танцьорите от ТА „Балканска младост", на сцената излязоха всички спортисти, а публиката стана на крака, за да ги аплодира. На излизане от залата, всеки получи подарък - книгата с книгоразделител - автографи от спортистите, които „идваха от един провинциален отбор, а дръзваха да мерят сили с най-могъщите в света".

Официални гости на премиерата на книгата „Големият спорт в малкия град" бяха още заместник-кметовете на Община Етрополе Ивайло Георгиев и Катя Симеонова, инж. Любомир Цветков - кмет на Община Златица, Ангел Геров - кмет на Община Пирдоп, проф. д-р Димитър Димитров - ректор на УНСС и инж. Васил Шишков - директор на Рудодобивен комплекс „Елаците-Мед".