Пронацистки монарх или обединител - неразказани истории за цар Борис III
Секция: Анализи
06 Октомври 2024 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пронацистки монарх или обединител - неразказани истории за цар Борис III

/КРОСС/ Владетел близо до хората, пронацистки монарх или обединител? 130 години след неговото рождение фигурата на цар Борис III продължава да вълнува.

Подготвян за държавник от дете, престолонаследник сред села и блясък, Борис III остава цар, чиято личност до днес крие неподозирани истории.

На царската гара Казичене ни води писателят и член на "Царско историческо общество" Михаил Кунчев. В книгата си "Духът на царя" той събира спомени на очевидци, сведения от международните архиви и преса за живота на Борис III.

Срещаме се с Михаил 106 години след коронацията на Борис, завърнал се от фронта през Първата световна война.

"Нацията е осиротяла, от Първата световна война много бащи не са се върнали. Тези, които са се върнали, са се върнали осакатени. Борис е на 24 години. Това момче на 24 години, трябва да се превърне в баща на нацията", разказва Михаил Кунчев.

Борис III се калява като държавник сред кървави политически престрелки, дели властта с парламента, оцелява след опит за покушение от 1925 г. в прохода „Арабаконак". Въпреки обстановката и своя статут Борис III се опитва да бъде сред своите поданици.

"Той много е обичал да отиде в някое село, в най-бедната къща без предупреждение. Да яде, каквото яде, след което да се отблагодари. Веднъж в Поповица влиза в къща, веднага бабата го разпознава, тъй като в дома ѝ има портрет на цар Борис. Поглежда го, казва: "Ваше величество, какво правите тук?". Отвръща, че е дошъл да хапне, тя няма нищо освен качамак с пръжки. Той сяда, хапва, след което, тръгвайки си, вади най-голямата банкнота от царско време и благодари за гостоприемството", разказва още Кунчев.

"Още от съвсем малък, когато баща му се е опитвал да го приучи на тези навици на царските особи, той е отказвал по приеми да яде скъпи неща. Неговите наследници казват: "На татко любимата храна беше чаша липов чай и филийка с масло", допълва писателят.

Симеон Сакскобургготски е дете от брака на цар Борис III и Джована Савойска, чийто кум през 1930 г. е Бенито Мусолини. Симеон е 6-годишен княз, когато баща му губи живота си.

Историята ще запомни Борис III като обединител. Той присъединява съседните ни земи, населени с етнически българи - Вардарска Македония, Беломорска Тракия, Южна Добруджа.

Цар Борис ще бъде запомнен и като спасител на българските евреи, който не позволява да бъдат депортирани, а ги мобилизира в т.нар. трудова повинност. Все ходове в сянката на Нацистка Германия.

Владимир Златарски е историк, автор на изследването "Райхът и царството". От него научаваме, че след преврата от 19.05.1934 г., след като Борис III става едноличен управник, България и нацистка Германия се сближават все повече.

"Близо 70% от външната търговия на България се осъществява с Германия. При военните доставки този процент е още по-голям. Единствената реална възможност, с която България може да се вмести в стопанските отношения, това са контактите с Германия", разказва историкът.

„Цар Борис е бил добър дипломат. България успява да заеме една позиция, в която, въпреки че е член на Тристранния пакт, тя заема доста по-странична позиция. Не участва във войната на Източния фронт. Това са неща, които за други страни в Тристранния пакт са немислими", казва още Златарски.

Скоро след тази последна среща в квартирата „Вълча Бърлога" цар Борис III губи живота си. И до днес не е ясна причината за смъртта на монарха - инфаркт, отравяне, покушение от страна на Райха, Съветския съюз или Великобритания.

След кончината му на 28.08.1943 г. поклонението към Борис III продължава цяла седмица, а с него се прощават над 360 000 души. Погребан е в Рилския манастир, но през 1946 г. тленните останки са поругани от комунистически дейци, а гробът заличен.

През същата година, след референдум, България е обявена за Република. За монархическата власт вече няма място у нас.

Днес, 130 години след рождението му, паметта за Борис III, надживява гарата на времето. Той остава държавник, който въпреки геополитическата ситуация, въпреки зависимости и трудни решения, остава българофил докрай.

бТВ, „Тази неделя"