Мария Ботева: Разсейването на водачите е голям проблем
Секция: Автомобили
06 Октомври 2024 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Ботева: Разсейването на водачите е голям проблем

/КРОСС/ Предстоящата седмица нашите екипи ще следят за това дали водачите и пътниците в автомобилите са с поставени обезопасителни колани, дали децата се превозват правилно и за използване на защитни каски при МПС, които изискват използването на такива. Това каза заместник-началникът на „Пътна полиция" Мария Ботева в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Законът за движение по пътищата обособява индивидуалните техническа превозни средства с отделна разпоредба. „Те не трябва да развиват скорост по-висока от 25 км/час, не трябва да се движат по пътища, на която максималната разрешена скорост е 50 км/час, законодателят е предвидил една допълнителна защита, която към настоящия момент все още не е включена в закона по отношение на велосипедите например. Задължително е да се използва защитна каска за лица до 18 години", обясни Мария Ботева.

Разсейването на водачите е голям проблем. Затова септември и октомври Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция" акцентира и върху това, отбеляза тя. „Забранено е използването на мобилни телефони по време на шофиране, включително когато сме на светофар. Нашите наблюдения са, че все повече хора шофират и пишат на смартфони, което е адски рисково.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"