Българският филм „Бандата на Банши“ спечели награди в Кан и Лос Анджелис
Секция: Шоубизнес
06 Октомври 2024 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският филм „Бандата на Банши“ спечели награди в Кан и Лос Анджелис

/КРОСС/ Българският филм „Бандата на Банши" спечели награди в Кан и Лос Анджелис, научи БТА от режисьора и продуцент на лентата Ангел Георгиев.

На Световния филмов фестивал в Кан (World Film Festival) през юли 2024 г. фентъзито получи приза за най-добър независим късометражен филм и бе номинирано за най-добър режисьорски дебют за късометражен филм.

„Фестивалният конкурс имаше няколко етапа - селекция от около 500 филма, полуфиналисти - около 300, финалисти - 90 филма, и номинации - по четири заглавя за всяка категория", разказва Георгиев.

Филмът също е избран и на Comedy Festival в Лос Анджелис, където преди броени дни бе отличен като най-добър късометражен филм.

Както писа БТА, премиерата на „Бандата на Банши: Рецепта за магия" бе през април в кино „Люмиер", в НДК. В магичния свят на гоблини и таласъми, изпълнен с чудеса и тайни, живее банда с лидер Банши. Той е единственият от своя род, който може да прави магии и с това впечатлява и подчинява своите верни поддръжници Вакул и Смърдаша. Въпросът е какво ще стане, ако и другите открият начин да правят магии. Един ден, Вакул и Смърдаша се забъркват в неочаквано приключение, когато Вакул открадва вълшебна книга за магии от млада вещица. Без да имат и най-малка представа какво правят, двамата отварят вълшебен портал към човешкия свят и съдбата ги среща с автора, написал книгата. Оператор е Николай Баров. Участват непрофесионалните актьори Александър Ненчев, Биляна Исаева, Ралица Цветкова, Стефани Букова, както и авторът Ангел Георгиев.