Министър Ивайло Иванов: Определянето на МРЗ трябва да е в консенсус между синдикати и работодатели
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2024 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ивайло Иванов: Определянето на МРЗ трябва да е в консенсус между синдикати и работодатели

/КРОСС/ Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус между синдикати и работодатели.  Те за съжаление са на диаметрално противоположни мнения. Има и директива на ЕС за транспониране, за да може МРЗ да е адекватна, но не върви процесът по най-добрия начин.

Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП Ивайло Иванов за МРЗ от 1077 лв. от 1 януари 2025 г.

Той е запознал с анализа на министъра на финансите и коментира, че МРЗ тя е нормативно определена с промените от НС.

"В КТ е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Върви обсъждането и ще бъде внесена в Тристранен съвет и разгледана от МС. МРЗ е важно нещо и е единственият инструмент на правителството да влияе върху доходите на гражданите", обясни социалният министър.

Той категорично не приема обвиненията, че държавата е абдикирала:

"Лесно е държавата да транспонира директивата на ЕС, да изпише едни текстове и те да се гласуват от НС , но считаме и моето лично мнение  е, че трябва да стане в консенсус със синдикати и работодатели, за да може социалният диалог, който е най-важното в тази директива да е на първо място, а не самият размер на МРЗ."

Според него чл. 244 от КТ за автоматичния режим на покачване на МРЗ не е най-добрият, защото: При него не можем да приложим напълно и транспонираме директивата и не отговаря съвсем на нея. Има основни неща -  4, общо равнище, издръжката за живот, покупателната способност и развитието на националната производителност. Като се заложат, като критерии ще доведе до един размер, а ако е 50% от средната работна заплата (СРЗ) е цел.

В "Неделя 150" Ивайло Иванов коментира и социалните плащания, който през 2025 г. ще са със 760 млн. лв. повече от 2024 г., заложени са в бюджета 3,620 млрд. за следващата година. Министърът посочи, че СРЗ за второто тримесечие на 2024 г. е 2296 лв., за различните райони е различна, а най-висока е в София и това е разбираемо.

"В София тя е има съизмерима с развити държави в ЕС", констатира Ивайло Иванов.

Той потвърди, че увеличението на пенсиите през 2025 г. ще е по-ниско от тазгодишното, "защото инфлацията намалява".

Той коментира и трите стълба на пенсионната система у нас и е категоричен, че това е най-добрият модел.

" Няма идеални варианти, затова се прави анализ, привлекли сме синдикатите и научни работници. Излезе докладът на НОИ и там ще се видят повечето моменти за дефицит е в системата, за да се оправят, но не трябва да се мисли за смяна на модела", обясни социалният министър.

За ниските пенсии от частен пенсионен фонд (ЧПФ), той обясни:

"Това св момента е така, защото в ЧПФ първите лица са внасяли осигуровки едва 20 години, в момента,  в който през 2037 година се изпълни и 40 години внасят в ЧПФ, едва тогава ще можем да дадем точна оценка и тогава всъщност ще се получи втора пенсия. За съжаление в момента лицата, които се пенсионират, тяхното участие в ЧПФ е прекалено кратко и затова не се получава този ефект, които всички очакваме.

Министър Иванов заяви, че не обсъжда вариант за 70 години пенсионна възраст, имало няколко държави с предложение 67 години, но в България за всички да бъде 65-годишна възраст до 2037 г.