Изследователи в Китай откриха нови видове жаба и риба
Секция: Наука
06 Октомври 2024 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследователи в Китай откриха нови видове жаба и риба

/КРОСС/ Два нови животински вида - на жаба и на риба, откриха изследователи в диви райони на Китай, съобщи Синхуа.

Учените са открили нов вид рогати жаби, наречен Boulenophrys pepe, в природния резерват Ляншан Бицзяшан в южната китайска провинция Гуандун.

Резултатите от изследването, проведено под ръководството на Политехниката за инженерна защита на околната среда в Гуандун и други институции, са публикувани в последното издание на международното научно списание Zootaxa.

Новият вид е открит във вечнозелени широколистни гори на надморска височина от 490 до 540 м, където планинските потоци и слоят от листовка създават разнообразни системи от микроместообитания.

Според Лин Шъшъ, член на изследователския екип, жабата, която се отличава с набъбналите си устни, се различава значително от близкородствените видове в същия район.

Лин отбелязва, че Boulenophrys pepe е силно чувствителна към промените в горската екосистема. 

Китайски изследователи са открили също и нов вид риба, Opsariichthys iridescens, в Източен Китай, която се отличава с изключително красиви цветове.

Резултатите от изследването показват как видът се отличава от родствени видове по морфологични белези, които са потвърдени чрез филогенетичен анализ, базиран на гени.

Откритието е публикувано в последното издание на международното научно списание Zookeys. Изследването е ръководено от Ян Цзинцюан, професор в Шанхайския океаноложки университет, в сътрудничество с Центъра за наблюдение на горските ресурси в Чжъцзян и други институции.

Според резултатите от изследването новият вид може да бъде разграничен от близкородствените му видове с генетично разминаване от над 14%. Новият вид се среща в речните системи Цянтан и Цюйцян в провинция Чжъцзян и в притоците на долното течение на река Яндзъ, прилежащи към река Цянтан.

Според Янг тези видове риби в потоците са хранителен ресурс за водоплаващите птици и други животни, като допринасят за кръговрата на хранителните вещества и пречистването на водата в реките.

Янг обобщи, че опазването на тези нови рибни видове е от съществено значение за баланса на водните екосистеми, което спомага за поддържане на биологичното разнообразие и насърчава устойчивото развитие на екотуризма и рибарството.