Министърът на културата: Схемата, установена в разградския театър, не е нова
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2024 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на културата: Схемата, установена в разградския театър, не е нова

/КРОСС/ За схемата в разградския театър Министерството на културата научи успоредно с разследващите. Тя обаче не е нова. Нова е единствено за Разград. Това заяви в „На фокус" ресорният служебен министър Найден Тодоров.

Припомняме, че Окръжният съд в Пловдив не намали определената по-рано гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян. Решението на магистратите е окончателно. Според разследващите Манукян е отговорен за назначаването на 41 души, които никога не са извършили реална дейност, но са получили по около 25 000 лв. допълнително материално подпомагане. Така държавният бюджет е ощетен с близо един милион лева.

По думите на Тодоров цялата схема е измислена от умен човек. Сумата от 1 млн. не е поискана наведнъж, за да не усъмни ведомството, а на няколко по-малки трасакции. На въпроса защо Левон Манукян беше освободен от ръководството на театъра дни, след като беше разкрита измамата, Тодоров заяви, че причината била техническа, свързана с изготвяне на документация.

Попитан дали е възможно хора от Министерството да са инициатори, или поне замесени в случващото се, Найден Тодоров отговори, че не вярва сред инициаторите да има служители на ведомството. „Иска ми се да кажа, че няма и замесени, но съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка на МК. Теоретично това не е невъзможно", обясни министърът.

Подобна схема беше установена и в театъра в Смолян. „Ситуацията е идентична с тази в Разград, но в Смолян има и изтичане на средства към определени фирми", допълни Тодоров. Според него е възможно финансовата измама да се е случвала и в други театри в страната.

„Аз съм с чиста съвест. Отвратен съм от случващото се, но донякъде се радвам. Смятам, че това е началото на оздравителен процес за цялата културна система на България", подчерта Тодоров.