Министър Атанас Запрянов: Българската армия трябва да бъде окомплектована
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2024 06:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Атанас Запрянов: Българската армия трябва да бъде окомплектована

/КРОСС/ Нямаме нужда от привеждане на войските си в по-висока степен на готовност заради конфликта в Близкия изток, но Българската армия трябва да бъде окомплектована. Това заяви снощи в „На фокус" служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той не скри, че страната ни леко е закъсняла, но подчерта, че с вдигането на заплатите на военните и повишеният бюджет за армията ще могат да бъдат наети повече хора. „Констатираме два пъти повече кандидати с перспективата за по-високи възнаграждения", каза още ресорният министър.

Запрянов коментира страховете от завръщане на задължителната военна подготовка у нас. „Проблемът тук е със запаса - хората, които водим на военен отчет. Въпросът е как ще подготвяме запаса, тъй като последните запасни, които имаме, са от 2007 г. - след края на редовната военна служба. Оттогава не сме успели да подготвим ежегодно гражданите за военна подготовка и да ги организираме при нужда в батальони и бригади. Президентът обърна внимание, че трябва да мислим за подготовката на запаса", посочи министърът на отбраната.

Атанас Запрянов говори и за трагичния инцидент край авиобаза „Граф Игнатиево", при който загинаха двама опитни летци по време на тренировка. „Недопустимо е в мирно време да губим хора! Аз съм наредил проверка и, ако има виновници, те ще си понесат последствията", закани се министърът.

В заключение военният министър увери, че разузнаването ни следи отблизо ситуацията в Близкия изток и няма опасност за България. „Да, Израел обяви, че ще отговори на атаката на Иран. Възможно е това да се случи тази нощ, в отговор на годишнината, но може и по-късно", посочи Запрянов. Той беше категоричен, че конфликтът няма как да се разрасне до границите на Европа.