Министър Росен Карадимов: Купеният вот при висока избирателна активност изчезва, тъй като се размива
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2024 07:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Росен Карадимов: Купеният вот при висока избирателна активност изчезва, тъй като се размива

/КРОСС/ Държавната администрация до такава степен е тренира и е свикнала да прави избори, че машината невероятно смазана. Изключително благодарен съм на колегите, всичко е в срок. Това заяви снощи служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в предаването „Защо, господин министър?" по бТВ.

Той посочи, че има и проблеми, но има създаден авариен канал, при който цялата комуникацията, която върви между областната администрация и ЦИК, е дублирана в Министерския съвет.

„От гледна точка на материално-техническото осигуряване на изборите, за който отговаря Министерския съвет, проблем няма", коментира Карадимов.

Той беше категоричен, че няма влияние в кабинета и министрите са абсолютно самостоятелни.

„Един служебен кабинет, зад който не стои никой, като правило е много по-внимателен и много по-отговорен, отколкото един партиен и политически кабинет, зад който стои мнозинство в кабинета", отбеляза министърът.

Диалогът с ЦИК във връзка с организацията на изборите е много добър, заяви той. „Ние сме в непрекъсната комуникация. Подпомагаме всичко, с което можем, без да се месим в тяхната дейност", допълни Карадимов.

Купеният вот на фона ниска избирателна активност може да изкриви тежко изборния резултат. „Купеният вот при висока избирателна активност изчезва, тъй като се размива", посочи Росен Карадимов.

По думите му ЦИК е предприела мерки за повишаване на доверието към машинния вот. „Горещо апелирам регистрираните представители на партии и коалиции да присъстват на удостоверяването на машините, както и на процеса на експедирането на машините към СИК. Колкото повече наблюдатели има на този процес, толкова повече той ще е прозрачен и хората ще бъдат спокойни", заяви служебният министър.

Самият той призна, че гласува на хартия.

През първото тримесечие на 2024 г. преките чуждестранни инвестиции в България са 800 милиона евро, а насърчителните мерки са за обща инвестиция от 400 милиона лева и разкрити 1600 работни места, посочи Росен Карадимов.

От 2022 до 2024 г. ББР претърпява много сериозна трансформация и се е превърнала в най-прозрачната институция в България. Той бе категоричен, че няма как да се повторят скандалните случаи с финансиране от ББР отпреди години и това е заложено в устава и стратегията на банката.