След началото на предизборната кампания. Какви са шансовете да имаме правителство
Секция: Анализи
07 Октомври 2024 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След началото на предизборната кампания. Какви са шансовете да имаме правителство

/КРОСС/ Остават близо три седмици преди поредните извънредни парламентарни избори на 27 октомври.

Аз мисля, че най-добрата диагноза за политическата система е негласуващите, или избирателната активност. Тя няма да бъде по-висока от миналите, когато беше рекордно ниска - 34%. А какво е посланието на партиите, какво усеща българския избирател от политическия процес - нито има алтернатива, нито някой очаква нещо друго да се случи, защото следващо мнозинство, ако има такова, то отново ще бъде около Пеевски и Борисов. Това каза политическият анализатор Слави Василев в сутрешния блок на BTV „Тази сутрин".

И ГЕРБ, и ПП-ДБ отправят едни и същи послания през тази предизборна кампания. Тънката разлика е, че има хора, които знаят как да управляват, а има и ентусиасти, които за пореден път се явяват на избори, без да знаят как се управлява с опити за маркетингово облъчване на хората. Умората сред хората обаче е всеобща, коментира политическият анализатор Георги Харизанов.

Аз мисля, че е разумно партиите да се държат по-спокойно, с оглед на бъдещи съюзи, коалиции и мнозинства в парламента, така че аз отчитам това като позитивен факт. Не може на всеки 4 месеца и половина да се излиза с нови послания или с нови личности, заяви от своя страна проф. Светослав Малинов.

В момента имаме доста единно говорене от страна на ПП-ДБ, че те виждат тази формула под формата на експертен кабинет или с надпартиен премиер. Това всъщност е начало а преговори за съставяне на правителство, още по време на предизборна кампания. Тази тема не може да бъде водеща, но е много важна, за да се ускори дебата. Такива трябва да са целите - ниски, но поне реалистични, каза още той.

Проф. Малинов на теория е прав, но сякаш не обръща внимание на една основна истина - влиянието на Пеевски излиза извън контрол. Ние всички знаем, че каквото и да е следващото мнозинство, то влиянието на този човек ще расте, отговори Слави Василев.

Всеки има политкоректна формула, но на практика, реалността не е точно такава. Освен ако избирателната активност не се повиши до такава степен, че купеният и контролираният вот да намалее и Пеевски да не може да има тази тежест. Ако той влезе с 12 депутата е едно, ако влезе с 30 депутата е друго и само избирателите могат да променят това. Ако избирателната активност е такава ще се потвърди и влиянието на този човек ще продължи да расте, обясни Слави Василев.

През последните години видяхме влиянието на Пеевски как се използва и вече няма никакви съмнения. Преди водихме разговори за Калин Стоянов и някои журналисти се правеха на ударени, след като всички индикации бяха, че това е човек на Пеевски. Накрая се оказа, че той е до такава степен човек на Пеевски, че сега е в неговите листи, каза проф. Малинов.

Напълно възможно е да има трипартийна коалиция - без ГЕРБ и ПП-ДБ да са заедно, няма да имаме, но когато са заедно, почти всеки трети, би могъл да се присъедини. Въпросът е кой ще се присъедини, при какви условия и колко от ГЕРБ ще настояват за Пеевски. Ако никой не настоява, той отива в опозиция, допълни още той.