Русия повдига нови обвинения на подкупния зам.-министър на отбраната
Секция: Русия
07 Октомври 2024 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия повдига нови обвинения на подкупния зам.-министър на отбраната

/КРОСС/ Бившият руски заместник-министър на отбраната, арестуван през април за подкуп, е изправен пред нови обвинения в присвояване на над 3,2 милиарда рубли, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Обвиненията срещу Тимур Иванов включват два случая на присвояване. Единият включва прехвърляне на над 3 милиарда рубли от "Интеркомерц банк" към сметки на компании в Хонконг и Кипър.

Другият се отнася до закупуването - на цена от около 200 милиона рубли - на два кораба за фериботната линия в Керченския проток, която свързва Южна Русия с анексирания от Русия Крим. Иванов отрича обвиненията.

Криминалното разследване по новите обвинения е приключило и Иванов е заплашен с до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен.

49-годишният бивш зам.-министър е изправен пред отделно наказателно дело за вземане на подкуп, по което може да бъде осъден на до 15 години затвор. Той е бил заместник-министър на отбраната от 2016 г., където е отговарял за управление на имоти, жилищно строителство и ипотеки.

Първоначалният арест на Иванов предизвика стягане на корупцията по високите етажи в Министерството на отбраната, в което през тази година бяха задържани и обвинени поне дузина служители.

Всички служители са работели при бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, който беше заменен от икономиста Андрей Белоусов при промени в кабинета по-рано тази година.

Анализаторите предполагат, че разследването срещу Иванов - един от 12-те заместници на Шойгу - представлява натиск от съперничещ "клан", който се стреми да намали властта на министъра на отбраната и да спечели богатство и влияние.