Битката за пчелите
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2024 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Битката за пчелите

/КРОСС/ Сергей Петров води битки на много нива - от глобални и важни за целия свят до местни, свързани с локалните ни проблеми.

Сергей е основател на компанията "Бии Смарт Текнолоджис", която стой зад платформата "Истински мед" и проекта "Осинови кошер".

"Много учени ни предупреждават за шестото масово измиране на видовете. Животът на нашата планета и изчезвал почти напълно пет пъти. И докато последно е било заради динозаврите и всичко се е случило много шумно, в момента това се случва много тихо. Изчезват растителни и животински видове. Най-силно виждаме това в насекомите и то в регионите, където имаме силна индустриализация на обществата. Там губим около 80% от всички насекоми. А това води до изчезване на растителни и животински видове и накрая на хората", споделя той.

Глобална устойчивост в пчеларския сектор - за това се бори той. "Пчелите са най-ефективният опрашител, от който зависи 70% от храната, която всеки ден слагаме на масата си. Абсурдно е да слушаме как пчелите умират, а ние не можем да им помогнем. Имаме време да реагираме, но хората трябва да знаят как екосистемата и хората си влияят взаимно", убеден е Сергей.

"Използваме пчелите като сензор на околната среда. В един кошер може да има около 100 000 броя. 1/3 от тях излизат всеки ден. Те извличат информация за 3 млн. растения всеки ден. Пчелите събират прашец, който се явява протеин, с който хранят малките си. Той обаче е резултат от въздуха, водата и почвата за даденото растение. Замърсители в тези три места могат да се намерят и в прашеца. В Северна България близо до язовир Стамболийски открихме пестициди, което е напълно недопустимо", обясни той.

Сергей има идея - да постави кошери в градска среда, по-конкретно в София, но това се оказва невъзможно по законова причина - пчелите се водят добитък. А това му се струва абсурдно, защото пчели живеят в града.