Българският червен кръст започва кампания в подкрепа на пострадалите в Босна и Херцеговина
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2024 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският червен кръст започва кампания в подкрепа на пострадалите в Босна и Херцеговина БЧК започва кампания за набиране на средства в подкрепа на населението в Босна и Херцеговина, засегнато от катастрофалните наводнения

/КРОСС/ Българският червен кръст започва набиране на средства в подкрепа на населението в Босна и Херцеговина, засегнато от катастрофалните наводнения на 4 октомври 2024 г.

В нощта на 4 октомври 2024 г. поредица от внезапни наводнения удариха пет общини в Босна и Херцеговина: Ябланица, Конич, Крешево, Фойница и Киселяк. В допълнение към тежките наводнения, община Ябланица беше допълнително засегната от земетресение, което усложни и без това опустошения регион.

Ситуацията е изключително тежка, най-малко 18 души са загубили живота си, 12 човека остават в неизвестност, 50 са разселените лица, а общият брой на засегнатите надвишава 5000 души. Тези данни не са окончателни, тъй като няколко общини остават изолирани и откъснати от усилията за спасяване и от комуникация, поради унищожаване на критична инфраструктура. Липсата на телефонни и интернет връзки допълнително усложнява координацията и спасителните усилия. Ситуацията остава нестабилна, докато спасителните операции продължават и се очаква актуализирана информация.

Червеният кръст на Босна и Херцеговина  помага на пострадалото население още от първите часове на бедствието, като досега е оказана помощ на над 500 души. Населението в страната е притеснено от големите материални щети и от допълнителната угроза за живота и здравето на жителите на засегнатото място.

Българският червен кръст изразява своята съпричастност и призовава всички хора за солидарност и помощ с населението на Босна и Херцеговина  усилията на Червения кръст там. Всички, които желаят да помогнат, могат да го направят чрез дарение на  откритата специална банкова сметка в лева:

 

Български Червен кръст

Уникредит  Булбанк

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

Account holder: Bulgarian Red Cross

Bank: Unicredit Bulbank

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

 

Всяко дарение е от голяма важност в този труден момент и предварително благодарим на всички, които откликнат на този апел за помощ!

БЧК и Червеният кръст на Босна и Херцеговина са членове в субрегионалната мрежа за взаимопомощ и подкрепа „Съседите помагат първи" и екипите на БЧК остават в готовност, ако бъде нужна и тяхната помощ.

Българският Червен кръст ще продължи да следи тежката ситуация в Босна и Херцеговина и остава в контакт с колегите от организацията на Червен кръст в Босна и Херцеговина, както и с регионалната делегация на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в гр. Сараево.