Конкурсът „Най-добра българска фирма на годината“ е отворен за кандидатстване
Секция: ИКОНОМИКА
07 Октомври 2024 18:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конкурсът „Най-добра българска фирма на годината“ е отворен за кандидатстване Fibank поставя ESG политиките и устойчивото развитие в центъра на дванадесетото издание на конкурса

/КРОСС/ За дванадесета поредна година Първа инвестиционна банка (Fibank) организира престижния конкурс „Най-добра българска фирма на годината", който има за цел да отличи най-успешните български компании и бизнес практики.

Фокусът на тазгодишното издание е върху ESG политиките и принципите на устойчивото развитие, които са неразделна част от модерното корпоративно управление. Те спомагат за изграждането на устойчиви бизнес модели, привличат инвеститори и партньори, осигуряват баланс между рентабилност и социална отговорност и създават добавена стойност, както за бизнеса, така и за обществото.

В състава на журито влизат доказали се професионалисти. Те ще определят кои фирми са показали устойчив растеж, силни пазарни позиции, иновативност и успешно налагане на бранда на национално и международно ниво. Следването на добрите практики, въвеждащи и спазващи устойчивото развитие и ESG политиките, ще бъде оценявано в специална група нови индикатори, добавена към формата за кандидатстване. Членовете на журито включват: Никола Бакалов - главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, финансиста Емил Хърсев, социолога Кънчо Стойчев - председател на съюз „Произведено в България", Венелина Гочева - собственик и управител на „Медийна група България".

Конкурсът е отворен за кандидатстване, като фирмите трябва да попълнят кратък електронен въпросник, който е достъпен на интернет страницата на инициативата - www.naidobrafirma.bg. За да участват, компаниите трябва да са с български капитал и да представляват българска марка. Крайният срок за номинациите е 11 ноември 2024 г.

Отличията се разпределят в няколко категории - „Микро и малка фирма" и „Средна и голяма фирма", а специално за жените предприемачи журито и организаторите връчват награда „Най-успешна българка в бизнеса". Носителите на приза „Награда на публиката" се определят от всички, подкрепили онлайн своя фаворит на сайта на конкурса.

Като най-голямата банка с български капитал, Fibank има стратегическа роля в подпомагането на икономическото развитие на страната и е сред водещите кредитни институции, финансиращи българския бизнес. В непрестанно глобализиращата се икономика, Fibank насърчава българските фирми и техните възможности да се конкурират на световно ниво.

Всяка година конкурсът привлича значителен интерес, като в предишното му издание бяха номинирани близо 300 успешни компании.