Японски танци и древна дворцова музика пленяват София тази седмица
Секция: КУЛТУРА
07 Октомври 2024 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японски танци и древна дворцова музика пленяват София тази седмица Събитията предстоят на 8 и 12 октомври като част от 35-ите Дни на японската култура в България

/КРОСС/ Лекция и изпълнение на класически японски танци, известни като нихонбуйо, ще се проведат от 19 ч утре, 8 октомври, в Учебен театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в София. Само 4 дни по-късно пък - на 12 октомври в 18 ч. - традиционната японска дворцова музика гагаку ще плени Столичния куклен театър.

И двете събития са част от 35-тите юбилейни Дни на японската култура в България.

В утрешния спектакъл публиката в НАТФИЗ ще може да се наслади на уменията на Фуджима Ранко - световно известен танцьор и носител на японското звание „пазител на значимо нематериално културно наследство - японски традиционни танци".

Роден в семейство, в което се практикуват японски традиционни танци от периода Едо (17-19 в.) до днес, Фуджима Ранко е въведен в света на традициите на едва 5-годишна възраст от своята баба Фуджима Фуджико (също носител на званието „пазител на значимо нематериално културно наследство") и майка си Ранкей. Прави дебют на сцената на 6-годишна възраст. Изучава традиционните нагаута, ногаку, хаяши, чайна церемония и др.

На фона на активната си изпълнителска дейност в Япония и чужбина, Фуджима Ранко преподава своето изкуство на широк кръг ученици - от начинаещи до напреднали.

През 2015 г. печели награда за насърчаване на изкуството на японския министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. През 2017 г., в качеството си на посланик на японската култура на Агенцията по култура на Япония изнася представления, танцови работилници, лекции и др. в 14 града на 10 държави.

През 2019 г. получава наградата на Японската академия на изкуствата, а през 2020 г. - държавен орден с лилава лента, престижно японско държавно отличие, което се дава на личности със заслуги в сферата на образованието, културата и др.

В рамките на същото събитие публиката ще чуе и лекция от Сакураи Такако - Танцов критик и автор на статии, ревюта, репортажи и интервюта по темата. Тя е била член на Съвета по култура към японското министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите и член на Комитета за селектиране на награди за насърчаване на изкуството. Писала е статии и репортажи от 37 държави по света. Автор е на две книги, посветени на балетното изкуство.

Не по-малко впечатляващ ще е и концертът на класическа японска дворцова музика гагаку тази събота.

Трима изпълнители на старинни японски духови инструменти - хичирики, рютеки и шо, както и две изпълнителки на класически дворцови японски танци ще украсят сцената на Столичния куклен театър, за да споделят с публиката магията на древната дворцова музика на Япония гагаку.

Музиката гагаку произхожда от Евразия и е пренесена в Япония по Пътя на коприната преди около 1300 години. Тя носи елементи от музикалното изкуство на Китай, Корея, Персия, Индия и Виетнам, а попаднала на японските острови, се смесва с древната музика и танци на техните обитатели, придобива нов уникален вид и бива предавана от поколение на поколение, за да достигне до наши дни. Смята се, че изпълнителите на гагаку представляват най-стария оркестър в света. Гагаку е обявена за важно нематериално културно наследство на Япония и е включена в световния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Днес гагаку се изпълнява на събития в японския императорски двор, по време на церемонии в светилища и храмове в Япония, както и в концертни зали и други значими обществени места.

Входът и за двете събития е с покани, които желаещите могат да получат съответно на касите на Учебния театър на НАТФИЗ и Столичния куклен театър.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България, Facebook страницата „Дни на японската култура", както в Instagram, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези три места в интернет.