Димо Гяуров: Никой не може да даде отговор на въпроса как ще се развие ситуацията в Близкия изток
Секция: Анализи
08 Октомври 2024 06:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димо Гяуров: Никой не може да даде отговор на въпроса как ще се развие ситуацията в Близкия изток

/КРОСС/  Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Димо Гяуров каза, че никой не може да даде отговор на въпроса как ще се развие ситуацията в Близкия изток. Със сигурност палестинска държава няма да се появи в района в обозримо бъдеще, със сигурност разрухата ще продължи. Ливан от години е раздиран от вътрешни противоречия. Не знам какъв е изходът. Трябва да разчитаме на здравия разум и от едната, и от другата страна.

Ние сме интересни като междинна точка. Преди 7-8 години, когато мигрантските потоци тръгнаха, огромно количество мигранти премина през нашата територия. За щастие, тогава те не искаха да стоят тук, а продължиха към Западна Европа. Сега обаче ситуацията е коренно различна - шенгенските споразумения не работят, европейски страни, като например Германия, затварят границите си. Ако започне връщане на мигранти, в България ще се случи невероятна драма. Германия харчи годишно за издръжка на мигрантите 25 млрд. евро, а България не може да си позволи и частица от тази сума. Не искам и да си мисля какво ще се случи, ако се връщат мигранти към страната ни, заяви Гяуров.

По думите му, в България проблемът с мигрантите се замита. Сигурността на границата ни изисква сериозна грижа. Твърдя, че границата ни е компреметирана, има спешна необходимост от насищането ѝ с техника. Не е толова сложно да се монтира техника и тя да се експлоатира, само че ние не успяваме да го направим. В случая е необходимо както експертно, така и политическо решение, посочи бившият шеф на разузнаването.

Като че ли в цяла Европа назрява мнението, че континентът трябва да премине от интегрирането на мигранти към отбраняването на границите си. Тук работата е на МВР и службите. Тук става дума и за различно отношение към участващите в конфликта, тъй като Ердоган, например, може просто да пропусне една следваща мигрантска вълна, за да накаже Израел. Ние сме малко или много негови заложници и трябва да има тясна координация както с Турция, така и с Европейския съюз. Над Европейския съюз надвисва много грандиозна заплаха, подчерта Димо Гяуров.

В отговор на въпрос той коментира, че България ще бъде допусната и в сухопътния Шенген, когато изпълни изцяло критериите за това.

Решението за Шенген е политическо. Докато не успеем да убедим партньорите си, че сме си свършили работата, няма как това решение да бъде взето, каза още Гяуров.