Илва Йохансон: Граничният контрол по суша за България и Румъния да се премахне до края на 2024 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2024 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илва Йохансон: Граничният контрол по суша за България и Румъния да се премахне до края на 2024 г. Евродепутатите обсъдиха бъдещето на Шенгенското пространство

/КРОСС/ До края на годината да бъде премахнат граничният контрол по суша за България и Румъния. За това призова европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите обсъдиха бъдещето на Шенгенското пространство, след като Германия възстанови проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Свободното движение е от първостепенно значение за европейските граждани, а България и Румъния направиха всичко, което трябваше по пътя им към Шенген, категорична бе Йохансон.

„Горда съм, че живея в Шенгенското пространство и мисля, че всички ние сме горди. Най-голямото пространство на свободно движение в света! 450 милиона души в 29 държави, които могат да се движат свободно в Европа. Гордея се, че през този мандат приветствахме Хърватия, Българи и Румъния в Шенгенското пространство. Борих се много усърдно за това и резултатите са огромни - без паспорти, без опашки и точно това е Европа! България и Румъния направиха повече от необходимото и моят призив към Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде - направете последната крачка и вдигнете граничния контрол и по сухопътните граници преди края на годината! Те го заслужават", коментира Йохансон.