Може ли България да напусне НАТО и да издържа сама своя армия
Секция: Анализи
08 Октомври 2024 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Може ли България да напусне НАТО и да издържа сама своя армия Проф. Румен Кънчев и Николай Кръстев с анализ по темата

/КРОСС/ Жозеп Борел заяви, че ако спрем да помагаме на Украйна, Путин ще победи до 15 дни. Темата за войната коментираха експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев и журналистът Николай Кръстев в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според Кънчев Украйна се намира в тежко положение от военна гледна точка. Няма придвижване на Източния фронт, а завладяната Курска област се оказва несъществена за руснаците. Той подчерта, че „поправките, които прави Русия в ядрената си доктрина, подсказват, че се подготвят за някакво пазарене със Запада и Украйна".

Кръстев се съгласи, че ситуацията на фронта не е много добра за Украйна, но и загубите за руската армия са много.

Кънчев коментира и темата за българската армия, идеята да се отбраняваме сами и да напуснем НАТО. „Тези призиви не са реалистични. Една армия ще струва много по-скъпо, ако ние я поддържаме", каза професорът. И допълни, че страните, които имат високотехнологични оръжия, са САЩ, Китай и Русия.

Кръстев е на мнение, че да сме неутрални и да създаваме своя армия в момента е безсмислено. И допълни, че страната ни няма достатъчно ресурси.