Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова участва в заседанието на ЕКОФИН в Люксембург
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2024 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова участва в заседанието на ЕКОФИН в Люксембург

/КРОСС/ Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова представи България в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Люксембург. В рамките на заседанието членовете на Съвета обсъдиха прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и одобриха измененията на плановете за възстановяване и устойчивост на Литва и Португалия.

Министрите проведоха дискусия относно икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна. България приветства пакета законодателни предложения, чрез който се осигурява съвместното финансово участие от държавите членки на Г-7 и ЕС, в справедливото споделяне на риска, както и за носенето на обща политическа отговорност. Министър Петкова подчерта, че структурата на бъдещия заем трябва да позволи на Украйна да използва средствата там, където нуждите на страната са най-неотложни, независимо дали са военни или допринасят за възстановяването на стратегически сектори, реконструкцията и бъдещото развитие. В заключение тя призовава държавите членки да се придържат към конструктивен подход в процеса на одобрение на Пакета.

Министрите обсъдиха поуките и опита, натрупан по време цикъла на Европейския семестър за 2024 г.

Съветът одобри мандата на ЕС за срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на държавите от Г-20 на 23-24 октомври 2024 г. и за Годишните срещи на МВФ, както и заключенията на Съвета преди Конференцията на ООН за борбата с последиците от изменението на климата на 11-22 ноември 2024 г.