Наим Касем: "Хизбула" подкрепя усилията за постигане на примирие за Ливан
Секция: Интервюта
08 Октомври 2024 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наим Касем: "Хизбула" подкрепя усилията за постигане на примирие за Ливан

/КРОСС/ Заместник-лидерът на "Хизбула" Наим Касем заяви, че групировката му подкрепя усилията за постигане на примирие за Ливан, съобщава "Ройтерс".

Той обаче за първи път пропусна да спомене споразумение за примирие в Газа като предварително условие за спиране на огъня на "Хизбула" срещу Израел.

Касем подчерта, че "Хизбула" подкрепя усилията на председателя на парламента Набих Бери - съюзник на групировката, за осигуряване на спиране на боевете, които ескалираха през последните седмици с израелска сухопътна офанзива и убийството на някои от високопоставените лидери на "Хизбула", включително генералния секретар Сайед Хасан Насрала.

"Подкрепяме политическата дейност, водена от Бери под надслова за примирие", посочи Касем в 30-минутно телевизионно обръщение.

"Във всеки случай, след като въпросът за прекратяването на огъня се оформи и след като дипломацията успее да го постигне, всички останали подробности могат да бъдат обсъдени и могат да бъдат взети решения", добави той. "Ако врагът (Израел) продължи войната си, тогава бойното поле ще реши".

"Хизбула" започна да изстрелва ракети срещу Израел преди година в подкрепа на своя съюзник "Хамас", който е във война с Израел от 7 октомври 2023 г.

През последната година лидерите на "Хизбула" многократно са заявявали, че групировката няма да спре огъня си, докато не бъде постигнато примирие в Газа. Обръщението на Касем обаче изглежда отбелязва отклонение от тази политика.

Израелските удари поразяват крепостта на групировката в южните предградия на Бейрут всяка нощ, а наземните операции се разшириха днес и обхванаха още части от южната граница на Ливан с Израел.

Касем обаче предизвикателно заяви, че възможностите на групировката са непокътнати, тя е ожесточила ракетния обстрел срещу Израел и жадува за "сблъсъци" с израелските войски в Ливан.