Министър Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с представители на японска бизнес делегация
Секция: ИКОНОМИКА
08 Октомври 2024 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с представители на японска бизнес делегация

/КРОСС/ Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов проведе среща с представители на японска бизнес делегация, която е на официална визита у нас. На нея стана ясно, че представителите на японските компании проявяват интерес за инвестиции в областта на филмопроизводството, IT индустрията, хранително-вкусовата промишленост и туризма.

„Посещението е доказателство за интереса на японския бизнес към България за увеличаване на инвестициите и към повишаване на двустранния стокообмен", заяви министър Николов. Той определи визитата като ключова за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. „Япония е наш важен партньор в региона на Източна Азия, с когото вече 115 години България гради успешни дипломатически отношения, като през последните години отчитаме активно развитие на двустранния диалог", каза още икономическият министър.

В състава на делегацията влизат японски фирми в областта на хранително-вкусовата промишленост, транспорта, строителството, киноиндустрията, туризма и други. Член на делегацията е и г-н Калоян Махлянов , бившият сумист Котоошу, който има изключителен принос в японо-българските двустранни отношения.

Д-р Петко Николов запозна представителите на японския бизнес с инвестиционния климат и търговския потенциал. „Разчитаме на присъствието на компании от Япония и на инвестиции в българските индустриални паркове", изтъкна той. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за активно развитие и разширяване на двустранните връзки в сектори като устойчиви иновации, дигитализация, технологии и други.

Министър Николов подчерта, че редица български продукти биха могли да навлязат на японския пазар, сред тях са хранителни продукти, вино, розово масло и други. В тази връзка той подчерта доброто сътрудничество между българското дружество „Ел Би Булгарикум" ЕАД и японската „Мейджи". „Дълбоко ценим дългогодишните отношения между двете компании, които наскоро отбелязаха 50 години от своето успешно партньорство", посочи той.

В рамките на срещата бе обсъдена още и възможността за директна самолетна линия България-Япония, което ще бъде допълнителен стимул за активизиране на бизнес отношенията между двете държави.