Ръководителите на „Росатом“ и ITER потвърдиха общия си ангажимент към развитието на термоядрената енергия в полза на света
Секция: Русия
08 Октомври 2024 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръководителите на „Росатом“ и ITER потвърдиха общия си ангажимент към развитието на термоядрената енергия в полза на света Според Пиетро Барабаски, генерален директор на ITER, приносът на „Росатом“ гарантира напредъка на един от най-амбициозните научни проекти на нашето време

/КРОСС/ На 8 октомври Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом", проведе среща с Пиетро Барабаски, генерален директор на ITER, който е на работно посещение в Русия. Двамата обсъдиха съвместното изпълнение на международния проект за изграждане на термоядрения експериментален реактор ITER, и в частност - напредъка на руската страна в изпълнението на задълженията ѝ за производство и доставка на оборудване.

„Проведохме открит разговор в атмосфера на взаимно доверие и разбиране. Русия е пионер в областта на термоядрените изследвания, родина на токамака и инициатор на самия проект ITER. Срещата ни с ръководителя на ITER подчерта неизменните позиции на Русия в международните термоядрени изследвания", коментира Алексей Лихачов.

Пиетро Барабаски се съгласи с него, като допълни, че „ITER е забележителен пример за международно сътрудничество, при което науката обединява нациите в името на обща цел. Приносът на Русия, както и останалите членове на ITER, е много важен и показва общ ангажимент към развитието на термоядрената енергия в полза на света. Този принос обхваща всички области - от критичните компоненти до ключовите технологични иновации. Именно този глобален дух на сътрудничество гарантира напредъка на един от най-амбициозните научни проекти на нашето време".

Барабаски посети лабораторния комплекс на проектния център на ITER в Троицк, където се запозна с производствената база за разработване на оптична диагностика и единствено по рода си оборудване за синтетични монокристални диаманти.

Русия продължава да изпълнява изцяло задълженията си към международния проект ITER. Основният ѝ принос е в проектирането, производството и доставката на 25 системи на бъдещото съоръжение, за което редица ключови предприятия на „Росатом" произвеждат най-важните компоненти. Доставката на руското оборудване се извършва навреме в пълно съответствие с графика.