Безплатни уроци помагат на учителите да запознават децата с рисковете в интернет
Секция: Технологии
08 Октомври 2024 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатни уроци помагат на учителите да запознават децата с рисковете в интернет Над 600 преподаватели се включиха в обученията на Центъра по безопасен интернет и издателство „Клет България“

/КРОСС/ Над 600 учители от цялата страна се включиха в обученията по дигитална безопасност, организирани от Центъра за безопасен интернет и издателство „Клет България" с подкрепата на Yettel. Целта им бе да запознаят учителите с ресурсите по темата в дигиталната платформа на издателството iZZI и да им предоставят практически насоки за използването им в клас. Уебинарите бяха съсредоточени върху темите „Сигурност в социалните мрежи" и „Тормоз в училище и онлайн".

В рамките на инициативата бяха създадени и нови безплатни уроци, предназначени за учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас. Модулите по възрастови групи са съобразени с навиците и интересите на децата в съответната възраст, както и с най-често срещаните онлайн опасности. Те надграждат програмата „Безопасен интернет" в образователната платформа iZZI с още полезно съдържание за учители и родители. Към темите за разпознаване на вредно съдържание в интернет, правила за комуникация и поведение онлайн и баланса между виртуалния и реалния живот, разписани в уроците за ученици от 1-ви до 4-ти клас, се добавят и материали относно използването на социалните мрежи, кибертормоза и общуването с непознати.

В обученията, предназначени за класни ръководители, учители по информационни технологии, училищни психолози, както и образователни експерти, работещи с деца, се включиха преподаватели и директори както от София и областните градове, така и от по-малките населени места. Водещи на уебинарите бяха Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен интернет, и Ралица Михайлова, обучител и психолог. Те представиха разработени теми за занятия по безопасен интернет в час - методология за провеждане и интерактивни игри, с които децата да упражнят наученото. Уроците могат да бъдат адаптирани от всеки преподавател.

Тематичните уебинари и безплатните уроци за безопасното използване на интернет подпомагат, от една страна, учителите да повишат дигиталната си грамотност и уменията си да се защитават в онлайн среда, а от друга - подкрепят развиването на ключови способности у децата, свързани със защитата на личните данни и изграждането на здравословни дигитални навици.

Всички учители, които до 15 ноември проведат уроците със своите класове, ще имат възможността да получат награди за своите ученици, осигурени от Yettel. Мобилният оператор е партньор в инициативата като част от дългосрочната си програма "Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения", която цели повишаване на осведомеността на подрастващите за онлайн опасностите и начините за справянето с тях.

Безплатните уроци, разработени от експертите на Центъра, могат да бъдат открити в дигиталната образователна платформа на издателство „Клет България" - iZZI.