Бляскав дебют за Софийската филхармония в концертната зала Концертгебау в Амстердам
Секция: КУЛТУРА
08 Октомври 2024 20:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бляскав дебют за Софийската филхармония  в концертната зала Концертгебау в Амстердам

/КРОСС/ Бурни, продължителни аплаузи получи Софийската филхармония на своя дебют в престижната концертна зала Концертгебау в Амстердам. Водени от маестро Найден Тодоров филхармониците представиха Концерт за цигулка „The Butterfly Lovers" от Чен Ганг/Хе Жанао, Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов и Симфония №9 в ми минор „Из новия свят" от Антонин Дворжак.

Солисти на вечерта бяха 11-годишното дете-чудо - цигуларката Шери Це и пианистката Ширан Уанг, които впечатлиха със зрелостта на своите интерпретации.

Напълно разпродадената зала скочи на крака в края на концерта и възнагради състава с продължителни аплаузи след изпълнението на симфонията „Из новия свят".

Сред публиката бяха Н. Пр. посланика на България в Хага г-н Константин Димитров и съпругата му, както и служители на мисията, българи, живеещи в Нидерландия, сред които и Мирослав Петков - соло тромпет на Кралския Концертгебау оркестър, музикални мениджъри и няколко диригента, с които Софийската филхармония работи в последните години. Всички те поздравиха маестро Тодоров за емоционалното и виртуозно изпълнение.

Следващият симфоничен концерт на филхармониците е в зала „България" на 14 октомври със световнопризнатия цигулар Джошуа Бел. Билетите за събитието са почти изчерпани.

Веднага след това националният оркестър заминава за Солун за гастрол по покана на директора на Солунския симфоничен оркестър.