Иран търси подкрепа в съседните държави
Секция: СВЯТ
08 Октомври 2024 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран търси подкрепа в съседните държави

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи ще посети Саудитска Арабия и други страни в региона от вторник, за да обсъди регионални въпроси и да работи за спиране на "престъпленията" на Израел в Газа и Ливан, съобщиха държавните медии на Иран, цитирани от "Ройтерс".

Арабските държави от Персийския залив - повечето от които големи износители на енергия като Иран - са се опитали да уверят Техеран в техния неутралитет в конфликта между Иран и Израел, казаха източници на "Ройтерс" миналата седмица.

"Нашият диалог продължава по отношение на развитието в региона за предотвратяване на безсрамните престъпления на ционисткия режим (Израел) в Ливан и продължение на престъпленията в Газа", каза Аракчи във видео, разпространено от държавните медии.

Министрите от арабските държави от Персийския залив и Иран, присъстващи на среща на азиатските нации, организирана от Катар, съсредоточиха разговорите си около деескалацията, казаха източници на Ройтерс в четвъртък.

Среща между Иран и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив се проведе неофициално.

"Отношенията ни винаги са имали възходи и падения, но има воля тези отношения да доведат до регионално сътрудничество" каза Аракчи.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия имаше политическо сближаване с Техеран през последните години, което помогна за облекчаване на регионалното напрежение, но отношенията остават трудни.