Николай Василев: Задача на следващото правителство ще е справянето с ПВУ
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2024 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Василев: Задача на следващото правителство ще е справянето с ПВУ

/КРОСС/ Защо ни трябваше преди три години и половина, когато дойдоха новите политици, да се борим за някакво предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост? Имаше някакъв план, изготвен през 2021 г. Той не е бил съвършен, но нищо във вселената не е съвършено. Ако го бяхме приели, щяхме да сме го приключили досега. Изгубихме години да критикуваме миналото. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS бившият министър на икономиката Николай Василев.

„За мен е изключително важно да има редовно правителство. Една от многото негови задачи ще е да се справи с еврофондовете и ПВУ", обясни той.

Според бившия министър на икономиката има само един основен вариант за мнозинство за съставяне на редовен кабинет. „Такова мнозинство ще бъде прозападно, полуреформаторско. Възможната комбинация, която виждам, е между ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН", обясни още Василев.

Според него еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони е бил против влизането на България в еврозоната. „От 2005 г. съм сигурно най-големият фен на влизането на България в еврозоната и съм участвал в пет национални конференции. Всеки път казваме, че след няколко години ще влезем, но не знам дали сега сме по-близо или по-далеч. Не виждам правителство с ясна политическа воля. Няма никаква реформа. Смятам, че ако има реформаторско правителство, догодина страната ни наистина може да стане част от еврозоната", допълни той.