Руското посолство в Лондон: Руската федерация отхвърля обвиненията на МИ-5 като неоснователни
Секция: Русия
09 Октомври 2024 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското посолство в Лондон: Руската федерация отхвърля обвиненията на МИ-5 като неоснователни

/КРОСС/ Изявленията на ръководителя на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм за предполагаеми саботажни действия от страна на Руската федерация в Европа нямат основание. Това се казва в съобщение на руското посолство в Лондон, цитирано от ТАСС.

"Руското посолство категорично отхвърля неоснователните обвинения на директора на МИ-5 Кен Маккалъм. По силата на своята професия, Маккалъм е наясно, че страните от НАТО, включително Обединеното кралство, използват прокси и наемнически методи за водене на война. както и провеждане на враждебни разузнавателни операции в контекста на украинската криза. Тактиките за сплашване, които той се опитва да използва, очевидно са насочени към поддържане на отслабващата обществена подкрепа за режима в Киев, който бързо изчерпва финансите и арсеналите на Обединеното кралство", се казва в руската дипломатическа мисия в Лондон, се казва в съобщение в канала ѝ в Telegram.

Припомняме, че във вторник МИ-5 предупреди за мисия на руското разузнаване да създава хаос в Европа.

Руското военно разузнаване се стреми да предизвика "хаос" във Великобритания и Европа. Това заяви началникът на вътрешното разузнаване на Обединеното кралство.

На този фон нарастващата заплаха от "Ал Кайда" и "Ислямска държава" е най-голямата грижа на службата за тероризма.

Маккалъм обвини Иран, че стои зад "заговор след заговор" на британска земя.

Той посочи, че разследванията за държавни заплахи са се увеличили с 48% през последната година, тъй като Русия и Иран са се обърнали към престъпници, наркотрафиканти и подставени лица, които да им свършат "мръсната работа".

"МИ-5 има страшно много работа", обобщи Маккалъм.

Очертавайки заплахите за Великобритания, той отбеляза, че от март 2017 г. МИ-5 и британската полиция са осуетили 43 заговора в напреднал етап, някои от които са били в последните дни на планиране на масови убийства.

Терористичната тенденция, която шефът на разузнаването призна, че го безпокои най-много, е нарастваща заплаха от "Ал Кайда", която се опитва да спечели от конфликта в Близкия изток, и особено от "Ислямска държава", която възобнови усилията си за износ на тероризъм. Като пример той посочи атаката срещу концертна зала в Москва през март.

Досега обаче конфликтът в Близкия изток все още не е прераснал като мащаб във войнствено насилие в нашата страна, отбеляза той.

От хората, които са разследвани за участие в тероризъм, 13% са били на възраст под 18 години, което е трикратно увеличение през последните три години.

Голяма част от речта на Маккалъм беше посветена на държавните заплахи, отправени от Русия и Иран.

Въпреки експулсирането на над 750 руски дипломати от Европа, след като Русия нахлу в Украйна, и изгонването на последния офицер от руското военно разузнаване от Великобритания по-рано тази година, Маккалъм заяви, че прави впечатление как руските държавни служители се обръщат към подставени лица, които да им свършат работата.

"ГРУ по-специално провежда продължителна мисия да създава хаос по британските и европейските улици: видяхме палежи, саботажи и други. Опасни действия, извършвани с нарастваща безразсъдност", отчете той, отказвайки да даде повече подробности.