Министър Евтим Милошев откри международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново
Секция: Туризъм
09 Октомври 2024 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Евтим Милошев откри международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

/КРОСС/  Във Велико Търново, министърът на туризма Евтим Милошев откри 19-то издание на международното изложение „Културен туризъм". Събитието, което ще продължи три дни, събира представители от 10 държави и 30 български общини и е насочено към популяризиране на културния туризъм. На церемонията по откриването министър Евтим Милошев поздрави организаторите в лицето на община Велико Търново, както и участниците. „Винаги е емоционално да слушаме родопски каба гайди, с които дадохте начало на това значимо събитие, както и винаги е емоционално за мен да говоря за културния туризъм в България. Туризмът е динамично развиваща се част от икономиката на редица държави, но културният туризъм е нещо много повече от бизнес - той е преживяване, което обогатява. Велико Търново, известен като историческа и духовна столица на България, притежава уникално наследство и традиции, които го правят предпочитана дестинация за туристи", заяви министър Милошев. Той сподели още, че е имал възможността да живее в града за няколко месеца, през което време се е убедил колко атрактивна е старопрестолната столица за туристи от различни държави.

По време на събитието министър Милошев връчи специална награда на г-жа Татяна Данчева, директор на Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон". През 2024 г. училището отбелязва 60 години от своето създаване. Гимназията обучава над 650 ученика в 13 специалности и играе важна роля в подготовката на кадри за туристическия сектор в региона. В рамките на изложението, млади кулинарни таланти от гимназията ще участват в кулинарен спектакъл с гост шеф готвач от Гърция, Стилианос Дигас.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново награди г-жа Галина Стоянова, кмет на община Казанлък за личностен принос в развитието на туризма.

Тази година „Културен туризъм" предлага уникална платформа за обмен на опит и идеи, а участниците от България, Германия, Испания, Турция, Азербайджан, Румъния, Китай, Гърция, Сърбия и Северна Македония ще представят своите туристически продукти и култура. Акцентът е поставен и върху българските общини, които ще демонстрират своите уникални атракции и традиции.

В програмата на изложението са включени кулинарни събития с гръцки готвачи и националният конкурс „Чети и пътувай". Това е изключителна възможност за всички участници да се свържат, да обменят идеи и да представят богатството на културния туризъм в България и извън нея. Министерство на туризма традиционно подкрепя провеждането на международното туристически изложение „Културен туризъм" във Велико Търново.