Тази вечер в София: Лауреатите Сергей Давидченко (пиано) от Русия и Пьотр Яворски от Полша гостуват в Зала "България"
Секция: КУЛТУРА
09 Октомври 2024 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тази вечер в София: Лауреатите Сергей Давидченко (пиано) от Русия и Пьотр Яворски от Полша гостуват в Зала "България" Пианистът Сергей Давидченко, лауреат на Международния конкурс „Чайковски” и диригентът от Полша Пьотр Яворски, лауреат на конкурса „Карл Остерайхер“, гостуват на Плевенска филхармония с концерти в Плевен и София!

/КРОСС/ С бляскав концерт в Плевен, Зала „Катя Попова" беше открит XXXII-ят Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова" в Плевен, посветен на 100 г. от рождението на именитата българска оперна певица.

Днес, 9-ти октомври, сряда, от 19 часа, същата фестивална програма с произведения от Рахманинов и Моцарт в изпълнение на лауреатите от откриването на фестивала ще бъде изпълнена и в София, в храмът на музиката Зала „България".

Ценителите на класическата музика ще могат да чуят Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов в изпълнение на Плевенската филхармония и носителя на I-ва награда от Международния конкурс „Чайковски", изключително талантливият и обещаващ музикант от световна величина Сергей Давидченко (пиано) от Русия.

Ще прозвучи и внушителният "Реквием" от В. А. Моцарт в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова" - Плевен с диригент Анелия Дечева, солистите: Марина Шахдинарова от Грузия - сопран, Весела Янева - мецосопран, Рейналдо Дроз от Венецуела - тенор, Виктор Кръстанов - бас и оркестъра на Плевенската филхармония.

На диригентския пулт ще бъде  лауреатът с I-ва награда от Конкурса „Карл Остерайхер", младият диригент и пианист Пьотр Яворски от Полша. Музикант с ярък талант, с впечатляващи знания, присъствие и владеене на оркестър, сцена и публика!

Концертът тази вечер в София е част от поредица концерти в цялата страна, с които се отбелязва 70 годишния творчески сезон на Плевенска филхармония.

Повече за участниците:

ПЬОТР ЯВОРСКИ - Полша

Лауреат на много конкурси като диригент и като пианист, между които: Първа награда на „Karl Österreicher Preis" (в резултат на това ще дебютира като диригент в Прага през ноември 2024), Четвърта награда на 26-я Международен конкурс „Йоханес Брамс" в Пьортшах (2019), Трета награда на Международния конкурс за пиано „Palma d'Oro" (2017, Финале Лигуре - Италия), Пета награда на „London Classical Soloist Masterclasses & Competition" (2019), първи награди от „International Lied Competition" (2019, София - България) и от „XV International Juliusz Zarebski Music" конкурс (2015, Варшава - Полша), Втора награда от Международен конкурс за пиано ,,Szymanowski in Memoriam" (2012, Варшава - Полша) и Трета награда от XXII Международен конкурс за пиано ,,Young Virtuoso" (2016, Загреб - Хърватия).

СЕРГЕЙ ДАВИДЧЕНКО - Русия /пиано/

Лауреат и носител на награди от редица международни клавирни конкурси, последната от които е Първа и две специални награди от XVII Международен конкурс „П. И. Чайковски" (2023, Москва). От 2015 до 2021 Сергей Давидченко има призови отличия: „Голямата награда" от „В.И. Сафонова" (Пятигорск - Русия) и „Път към майсторството" (Ростов на Дон), Първи и специални награди от XII Международен телевизионен конкурс за млади музиканти „Лешникотрошачката" (Москва); IV Международен конкурс за млади пианисти „Astana Piano Passion" (Астана - Казахстан), II Международен конкурс за млади пианисти „Grand Piano Competition" (Москва), I Международен клавирен конкурс на руска музика (Рязан); I конкурс за стипендианти на Фондация „Нови имена" (Москва), III Международен конкурс за млади пианисти „Grand Piano Competition" (Москва) и др.

МАРИНА ШАХДИНАРОВА - Грузия /сопран/

Носител на престижни награди от международни конкурси, между които „Джовани Музичисти" в Тревизо, „Нодар Андгуладзе" като солистка в „Стабат Матер" на Перголези. Печели оперния конкурс „Град Бреша - В памет на Мария Калас", специалната награда „Мирела Френи" на Международния конкурс за оперно пеене Вокс Мутинае „Николай Гяуров", втора награда на конкурса „Вочи Вердиане" в Бусето. Победител e в ролята на Мими - „Бохеми",  в „Театро Каркано" - Милано, в конкурса „Магда Оливеро".

ВЕСЕЛА ЯНЕВА - България /мецосопран/

Носител на наградите: Голямата награда на конкурса „Art Stars - Звезди на изкуството" - Варна (2019) и на конкурса за руски романс „Балканска романсиада" - София. През годините се представя на много конкурси в Европа като: „Belvedere Singing Competition" (2018, Рига - Латвия), „Concorso Lirico Ottavio Ziino" (2019, Рим - Италия), „Neue Stimmen Competition" (2024). Весела Янева е стипендиант на фондациите„Райна Кабаиванска" и „Стоян Камбарев".

РЕЙНАЛДО ДРОЗ - Венецуела /тенор/

Печели Първа награда на Четвъртия международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова" (2021, Плевен - България), първо място в конкурса „Анита Черкети" (2022, Монтекозаро - Италия). Стипендиант е на фондация „Райна Кабаиванска" - обучение в Музикалния институт „Веки-Тонели" в Модена - Италия.

ВИКТОР КРЪСТАНОВ - България /бас/

Лауреат на Международния конкурс по случай годишнина от смъртта на Борис Христов „Viva voce" (2013),  XI Международeн конкурс „Giovani in Crescendo" под патронажа на Teatro Rossini в Пезаро - Италия, както и носител на Голямата награда на конкурс за руски романси „Балканска Романсиада".

Билети за концерта се продават на касата на Зала „България" и в мрежата на Ивентим. За учащи и пенсионери е активна промоционална цена само от билетната каса на Зала „България". Деца до 6 години влизат при вход свободен. Линк за закупуване на билети: https://www.eventim.bg/bg/bileti/rahmaninov-koncert-2-mocart-rekviem-sofiya-bulgaria-hall-1449171/performance.html

Следете предстоящите концерти на Плевенска филхармония в официалните страници на културния институт:
https://www.facebook.com/PlevenPhil/events
https://plevenphil.com/