Зам.-министър Павлов участва в среща на държавите-членки на ОИСР по политиката за потребителите
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Октомври 2024 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Павлов участва в среща на държавите-членки на ОИСР по политиката за потребителите

/КРОСС/ „Потребителите са в центъра на цифровия и екологичния преход. Нашата цел е да гарантираме, че те се ползват с еднакви права онлайн и офлайн и са еднакво уверени в използването на нови цифрови канали, какъвто и носител за продажба на дребно да се използва", това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, който участва в среща на представителите на държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Темата на събитието, което се състоя в централата на ОИСР в Париж бе „Потребителите в центъра на цифровия и екологичния преход", като на нея бяха обсъдени възможностите и предизвикателствата, свързани с цифровия и екологичния преход.

В рамките на форума на ОИСР бяха дискутирани още мерки за преодоляване на новите рискове, свързани с безопасността на потребителските продукти на бързо развиващия се глобален пазар, насърчаване на икономическия растеж и развитие чрез политиката за потребителите, и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Зам.-министър Павлов представи позицията на България в два от панелите на срещата, в които бяха обсъдени необходимите мерки за защита и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход.

Според него бързите промени в днешните динамични и все по-цифровизирани пазари предоставят многобройни ползи, но съдържат и рискове, предизвикателства и нови форми на уязвимост на потребителите и справянето с тези глобални предизвикателства изисква глобален отговор от всички икономически оператори и от органите за защита на потребителите.

Министрите и представителите на държавите-членки на ОИСР, ЕС и заинтересованите участващи държави, не членуващи в организацията, приеха Декларация за защита и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход.

„България приветства приемането на Декларацията и споделя необходимостта от защита на потребителите в цифровия и в екологичния преход, от справяне с новите рискове за безопасността на потребителските продукти в глобалния пазар, както и от трансгранично сътрудничество за подобряване благосъстоянието на потребителите", посочи Зам.-министър Павлов, който заяви присъединяването на България към Декларацията на министрите.

Присъединяването на Република България към „Декларацията за защита и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход" е силен политически сигнал и убедително доказателство относно ангажимента към принципите и ценностите на Организацията, който страната ни е поела при заявяване на желанието си за присъединяване към ОИСР.

Декларацията признава необходимостта от защита и овластяване на потребителите в цифровия и екологичния преход, като процес с дълбоки и трансформиращи отражения върху обществата и икономиките. Подчертава се ролята на ОИСР и по-специално на Комитета по потребителска политика, като форум за споделяне на знания и опит в областта на цифровите политики и практики, установяване на международно сътрудничество с всички заинтересовани страни, включително с други международни организации, за разработване на стандарти и политики за защита на потребителите в цифровия и екологичния преход.