БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис
Секция: Наука
09 Октомври 2024 21:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис

/КРОСС/ Българската академия на науките ще удостои със званието „Доктор хонорис кауза" италианския ядрен физик проф. д-р Джакомо де Анджелис. Тържествената церемония по връчване на почетното звание ще се състои на 11 октомври от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН (ул. „15-ти ноември" № 1).

Проф. Джакомо де Анджелис ще изнесе академично слово на тема „Омайни ядра: скрити симетрии, звездна археология, климатични промени и други особености" (на английски език).

Проф. де Анджелис работи в Националната лаборатория в Леняро на Италианския национален институт за ядрена физика и е един от най-изявените европейски и световни ядрени физици от последните десетилетия. Той е продължител на богатата традиция на италианската школа по ядрена физика, дала на света прочути учени в областта на ядрените и субядрени изследвания като Нобеловите лауреати Енрико Ферми (за индуцираната радиоактивност чрез неутронно облъчване, 1938 г.), Емилио Сегре (за откритието на антипротона, 1959 г.) и Карло Рубия (откритието но W-бозона, 1984 г.).

Той е в основата на създаването на най-известните многодетекторни системи за изследване на ядрената структура в Европа през последните четири десетилетия. Научен ръководител е на проекта SPES в Италия, който включва използването на един от най-големите циклотрони в света за нуждите на ядрената физика, радиофармацията, радиохимията, нуклеарната медицина и други - опит и знания, които той споделя при изграждането на Националния циклотронен център в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ-БАН).