Завърши изографисването на катедралния храм в Ловеч
Секция: Православие
09 Октомври 2024 20:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завърши изографисването на катедралния храм в Ловеч

/КРОСС/ На 6 октомври в катедралния храм „Св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч беше тържествено отбелязано завършването на неговото пълно изографисване. Това стана след св. Литургия, оглавена от Ловчански митрополит Гавриил, в която взеха участие ик. Михаил Ковачев - председател на храма, и ставроф. ик. Любомир Казашки.На тържеството след литургията митр. Гавриил благодари на екипа, извършил изписването на църквата, и връчи на ръководителя на зографите, проф. д-р Владимир Аврамов, най-високото отличие на Ловчанска св. митрополия - ордена на св. Новоселски мъченици, а на художниците - грамоти. На тържеството присъстваха кметът на Община Ловеч Страцимир Петков и заместниците му - д-р Алдин Начков и Цветомир Винчев.

Зографисването на катедралния храм в Ловеч отне единадесет години и беше осъществено със средства от държавата, от частни спомоществователи, дарения от Банченски митрополит Лонгин от Украинската православна църква, от Община Ловеч и много други дарители.

2024 10 08 1721

Внушителният храм има три престола: централен, посветен на св. братя Кирил и Методий, и два странични - на св. Николай Мирликийски и на св. Йоан Рилски. В приземния етаж има храм „Въведение Богородично".

Пълното изографисване на катедралата е забележително дело, което ще остане за поколенията, подчерта в словото си митрополитът.

Проф. Аврамов благодари на владиката и на своя екип. Той също посочи, че изписването на църквата е внушителен труд, а всеки детайл от иконографската ѝ програма е разработен задълбочено и изрисуван детайлно.