Президентът Радев и президентите от групата „Арайолуш“ днес обсъждат трансатлантическите отношения
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2024 07:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев и президентите от групата „Арайолуш“ днес обсъждат трансатлантическите отношения

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш" в Краков на 10 и 11 октомври по покана на полския си колега Анджей Дуда.

Основната тема на форума тази година е разглеждане на възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения в условията на глобални предизвикателства и заплахи. Темата ще бъде и ключов приоритет на полското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2025 година. Форматът „Арайолуш" е създаден през 2003 г. като платформа за диалог между президентите на държави от различни региони на ЕС.

В неформалната среща на върха ще участват президентите на Италия, Португалия, Австрия, Гърция, Естония, Словения, Латвия, Унгария, Словакия, Федерална Република Германия и на Хърватия.

На 10 октомври президентът Радев ще посети Ягелонския университет в Краков, в който се изучава българска филология. Държавният глава ще проведе среща с представители на ръководството на най-старото висше училище в Полша, с учени от Института по славянски филологии, студенти, както и с представители на българското неделно училище в Краков и други членове на българската общност в Полша, става ясно от съобщението. В Ягелонската библиотека президентът Радев ще открие изложбата „Истории от глаголически времена". Експозицията е изготвена от екип на доц. д-р Явор Милтенов от Института за български език на БАН и представя слабо познати факти за най-старата азбука на славяните и ролята на България за съхраняването й. За пръв път ще бъдат показани и ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, които се намират в Ягелонската библиотека.

Предвижда се президентът да проведе среща и с почетните консули на България в Полша.