Васил Велев: Страната е изправена пред рекорден бюджетен дефицит от 9% от БВП
Секция: ИКОНОМИКА
10 Октомври 2024 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Страната е изправена пред рекорден бюджетен дефицит от 9% от БВП

/КРОСС/ Бизнесът поиска мерки за овладяване на дупката в бюджета. Възможно ли да е да започнат масови съкращения и замразяване на заплатите в публичния сектор? Темата в студиото на NOVA „Здравей, България" коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Ако не се промени траекторията, по която се движим - без предизборни подаръци и популизми, занапред се очертава бюджетният дефицит да е около 18 млрд. лв. Това е 9% от БВП, отбеляза експертът. Инвестиции няма. Взимаме заеми и ги харчим за заплати, пенсии и издръжка на администрацията, алармират от АИКБ.

По думите на Велев администрацията у нас е натежала много. Населението намалява, а броят на чиновниците, които трябва да го обслужват, расте, твърди той. Председателят на АИКБ подчерта, че България е страната с най-голям дял от брутния вътрешен продукт в целия Европейски съюз за сектор „Сигурност".

Според Васил Велев ДДС за всички бизнеси у нас трябва да е 20%. Той е категоричен, че не може да се прави социална политика чрез данъци. Те трябва да се събират и с тях да се подпомагат нуждаещите се, посочи той.