Поискаха оставката на енергийния министър на РСМ заради българското ѝ гражданство
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2024 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поискаха оставката на енергийния министър на РСМ заради българското ѝ гражданство

/КРОСС/ Опозиционният СДСМ настоява за оставката на министъра на енергетиката на Република Северна Македония Саня Божиновска „заради поредица от скандали и неверни твърдения в публичното пространство относно българското ѝ гражданство". „Божиновска излъга обществеността като скри информация за българското си гражданство. Въпреки твърденията ѝ, че се е отказала него, от българските медии обществеността (в Северна Македония) научи, че не само не се е отказала от него, но и цялото ѝ семейство има българско гражданство. Укриването на факти и лъжа от страна на министър противоречи на всички етични принципи в политиката", се казва в изявление на СДСМ, цитирано от кореспондента на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Към аргументите си от СДСМ добавят и това, че Божиновска не е дала яснота за информациите, свързани с „дълг от 1 млн. евро към електроразпределителното дружество в Скопие МЕПСО на фирма, регистрирана в България и ръководена от нея, нито за обвиненията за картелно сдружаване на друга фирма от областта на енергетиката също под нейно ръководство".

Говорителят на опозиционната партия Богданка Кузеска добави и че в СДСМ проверяват информацията, че инвестицията във вятърен парк край Щип е от китайска компания, свързана „по съмнителен начин" с предишни бизнес партньори на Саня Божиновска.

Според СДСМ обществеността в страната няма доверие в министъра на енергетиката „заради всички тези скандали" и няма как да ѝ вярва, след като вече е избрала да не каже истината за българското си гражданство, независимо че притежаването на повече от едно гражданство в Северна Македония не противоречи на закона. От опозиционната партия настояват Божиновска „да се ​​оттегли по морални причини и всички останали съмнения (за свързани с ръководени от нея фирми) да бъдат разследвани от компетентните институции".

Източник: БТА