Министър Николов: Започваме изготвянето на Национална индустриална стратегия, съвместно с ЕК и бизнеса
Секция: ИКОНОМИКА
10 Октомври 2024 14:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов: Започваме изготвянето на Национална индустриална стратегия, съвместно с ЕК и бизнеса

/КРОСС/ Проактивна държавна политика към основните сектори на икономиката и насърчаване на нисковъглеродните производства, дигитализацията и инвестициите, е необходимо условие за преодоляване предизвикателствата и постигане на икономически растеж, в синхрон с интересите на бизнеса и обществото. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на среща с представители на Европейската комисия. На нея бе поставено началото на съвместната работа между Министерството и Комисията по изготвянето на Националната индустриална стратегия на България.

Разработването на Националната индустриална стратегия ще бъде осъществено изцяло с финансовата подкрепата на ЕК, чрез Инструмента за техническа помощ към ГД „Реформи". Срокът за изпълнение на проекта е началото на 2026 г., а хоризонтът на стратегията е до 2030 г.

По време на срещата бе отчетено, че до момента у нас липсва стратегически документ, отразяващ и прокарващ държавните приоритети в областта на индустриалната политика. В този смисъл бе очертана необходимостта от дългосрочна стратегическа визия, която да отговори на очакванията на бизнеса и на обществото. „Заложеното в стратегията трябва да отрази вижданията на всички заинтересовани страни", подчерта министър Николов. По неговите думи трябва да бъде подкрепено повишаването на технологичното ниво на българската индустрия и нейната конкурентоспособност, създаването на партньорства и съкращаването на веригата на доставките, развитието на уменията, спазването на екологичните норми, подобряване на индустриалната инфраструктура и привличане на стратегически инвеститори. „Индустриалната стратегия трябва да отрази и тенденциите в индустриалната политика на европейско ниво", категоричен бе д-р Петко Николов.

„Това е един от най-важните проекти за Генерална дирекция "Реформи" (DG REFORM) на ЕК през тази година", каза представителят на Комисията Милена Райковска. По нейните думи документът е ключов за повишаване на конкурентоспособността на индустрията в ЕС. Тя уточни, че в проекта се включва и разработването на национален инвестиционен портал.

В рамките на срещата министър Николов и представителите на Европейската комисия обсъдиха същността на проекта за Национална индустриална стратегия за преработващата и добивната промишленост. Водеща цел на документа е да се реализира икономическата трансформация на българските предприятия, чрез преход към зелена икономика и внедряване на цифрови технологии. Като краен резултат следва да се насърчи техният растеж и да се повиши конкурентоспособността им.

„В допълнение стратегията трябва да осигури визията и мерките за изграждането на подходяща индустриална инфраструктура и условия за привличане на инвестиции във високотехнологични и конкурентоспособни дейности", каза още министър Николов.

В срещата участваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, представители на браншови организации, на държавни институции, на Българската агенция за инвестиции, на Националната копания индустриални зони, на Европейската комисия и други.