Митрална клапа от ново поколение бе имплантирана за пръв път в България
Секция: Здраве
10 Октомври 2024 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митрална клапа от ново поколение бе имплантирана за пръв път в България

/КРОСС/ Катя е на 67 г. Оплакванията й от лесна умора и задух започват преди няколко години, но както повечето български пациенти го отдава на възрастта. В последните месеци обаче състоянието й рязко се влошава и тя постъпва в болница с отоци по цялото тяло и затруднено дишане в легнало положение. Поставена й е диагноза: застойна сърдечна недостатъчност. Извършената ехокардиография показва нарушена функция на три от четирите сърдечни клапи. Увредата е причинена от прекаран в детска възраст ревматизъм, като в течение на времето заболяването е увредило фината тъкан, изграждаща клапния апарат на сърцето, което води до нарушаване на функцията на клапите и налага оперативна намеса.

След дълго проучване Катя избира Отделението по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център за извършване на процедурата, поради дългогодишните традиции в лечение на клапни заболявания на сърцето. „Сърдечната операция е веднъж в живота и много точно трябва да изберем на кого да се доверим. Резултатите на центъра са от първостепенно значение!", обяснява избора си Катя.

„Предоперативната ехокардиографска оценка показва, че механизма на клапната увреда при аортната и митралната клапа не позволяват тяхната реконструкция и те трябва да бъдат сменени с изкуствени клапни протези. Поради младата възраст на Катя е предложено имплантирането на иновативни биологични клапни протези, изградени от специално обработен говежди перикард, удължаващ живота им. Аортната клапа на Катя бе заменихме с биопротеза - Inspiris Resilia, митралната клапа - с биопротеза Mitris, а на трикуспидалната клапа бе направена пластика със специален пръстен. Това е първа имплантация на този вид митрална клапа в България, позволяваща на пациента да не приема лекарства за разреждане на кръвта в дългосрочен план, с намален риск от протезна дегенерация. Доволен съм от възможността в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център да сме в крак с новите тенденции в кардиохирургията, благодарение на ефективното сътрудничество между лекарите, ръководството на болницата и представителите на медицинската индустрия," отбелязва д-р Асен Келчев, началник на Отделението.

След едноседмичен престой в Отделението Катя е изписана в подобрено общо състояние и надежда за бързо възстановяване и нормален начин на живот без симптоми на сърдечна недостатъчност.

Въпреки развитието и подобряването на резултатите на кардиохирургичните операции в последните години, пациентите достигат сравнително късно до този тип интервенции. Поради това хората, нуждаещи се от коригиране на комплексна патология в България, са в пъти повече от тези в Западна Европа. Причината основно е страх от процедурата, липса на профилактични прегледи и намаленото доверие към медицинските грижи.
Осигуряването на оптимален резултат при тези комплексни процедури изисква опитен и добре подготвен екип от професионалисти, готови да предотвратят и решат всички потенциални усложнения. Столичното лечебно заведение предоставя на своите пациенти целия набор минимално инвазивни, реконструктивни и ендоваскуларни процедури за коригиране на клапните заболявания на сърцето, при резултати, отговарящи на световните стандарти за добра медицинска практика.

*на снимката: Д-р Адриана Динчева и д-р Асен Келчев заедно с пациентката Катя