Пет медала за България на Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика
Секция: Наука
10 Октомври 2024 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет медала за България на Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика

/КРОСС/ Българските ученици се завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Отборът завоюва едно златно, три сребърни и едно бронзово отличие.

Състезанието се състоя в дните между 3 и 10 октомври в град Катманду в Непал. В надпреварата се включиха повече от 80 ученици от 19 страни от целия свят.

Олимпиадата се проведе в два отделни тура - теоретичен и наблюдателен. В теоретичната част учениците решаваха 12 задачи за 4 часа, а в наблюдателната работиха с телескоп и със звездна карта на хартия.

Българските ученици се представиха отлично, като всеки един от тях се завърна със спечелен медал. Светослав Арабов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна отново грабна златен медал, като това е третото му поредно златно отличие по астрономия на международно ниво. С представянето си в тазгодишното издание той зае и второ място в крайното класиране.

Със сребро се прибраха учениците Добромир Добрев, Максим Босилков и Цветелина Данова от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски", а с бронз - Антон Стоянов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна.

Ръководители на български отбор са Ева Божурова от Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник" и Никола Каравасилев.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН