10 октомври – Международния ден за психичното здраве
Секция: Здраве
10 Октомври 2024 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 октомври – Международния ден за психичното здраве

/КРОСС/ Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите отбелязва 10 октомври - Международния ден за психичното здраве и се присъединява към тазгодишното мото на Световната здравна организация (СЗО) - „Психично здраве на работното място".

В България необходимостта от превенция и ранна намеса в областта на психичното здраве става все по-явна. Превантивно-информационният център по зависимости работи за повишаване на информираността относно рисковите фактори, водещи до развитие на психични заболявания, като стрес, зависимости, социална изолация и липса на подкрепа. Центърът осигурява безплатни консултации, образователни програми и кампании, които целят да подобрят достъпа до информация и подкрепа за хората, нуждаещи се от помощ.

„Важно е обществото да се ангажира с темата за психичното здраве. Всеки може да допринесе, като осигури подкрепа и разбиране за хората около себе си. От съществено значение е да се търсят професионални услуги и ресурси, когато е необходимо", споделя директорът на Превантивния център - д-р Цветелина Петкова.

На тазгодишния Световен ден за психично здраве, СЗО подчертава важната връзка между психичното здраве и работното място. Здравословната и безопасна работна среда може да бъде силен защитен фактор за психичното благополучие. В същото време, неблагоприятните условия като стигма, дискриминация и рискове като тормоз или други лоши практики могат сериозно да застрашат психичното здраве, да влошат качеството на живот и да повлияят негативно на ангажираността и продуктивността на служителите.

Според проучване на Евробарометър, публикувано през месец октомври, 2023 г. 89% от анкетираните смятат, че промоцията на психичното здраве е също толкова важна, колкото промоцията на физическото здраве. В същото време по-малко от половината от анкетираните са съгласни, че хората с психични проблеми получават същото ниво на грижа като тези с физическо състояние. 46% от респондентите са имали емоционален или психосоциален проблем, като чувство на депресия или тревожност, през последните дванадесет месеца. 54% от респондентите с психични проблеми не са получавали помощ от професионалист. Повечето респонденти отговарят, че последните световни събития са повлияли на психичното им здраве „донякъде" (44%) или „до голяма степен" (18%). Най-важните фактори за постигане на добро психично здраве са условията на живот (60%), следвани от финансовата сигурност (53%), физическата активност и социалните контакти (и двете по 41%).

Фундаменталните и определящите фактори за психично здраве са околната среда, индивидуалните социалнопсихологически фактори и факторите, свързани с културната среда, например семейно положение, пол, липса на подкрепящи отношения, ниско образователно равнище, ниски доходи, професионални проблеми, лоши или несигурни условия на труд, безработица, финансови затруднения, усещане за стигматизиране и дискриминация, лошо соматично здраве и др.

За допълнително полезна информация и безплатни консултации, посетете сайта на Превантивния център към Столична община - http://sofiamca.org/