Министър Атанас Илков за Шенген: Няма изискване, което да не сме изпълнили
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2024 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Атанас Илков за Шенген: Няма изискване, което да не сме изпълнили

/КРОСС/ Получихме изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген, заяви днес служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков пред журналисти в Люксембург, където участва в заседание на Съвета на ЕС, съобщи Николай Желязков, БТА.

"Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили, уточни Илков в отговор на въпрос на БТА. Изпълнили сме повече от това, което се изисква от нас като повишаване на капацитета на Гранична полиция с цялото техническо оборудване, с всички мерки по противодействие на организираните престъпни групи за незаконен трафик, с добро взаимодействие с Румъния, Австрия и други европейски държави, със стратегическото сътрудничество с Турция, което е много важен елемент от нашата дейност", отбеляза той.

По неговите думи тази подкрепа за нашата страна и Румъния се дължи на всичко постигнато и отчетено на днешното заседание. Надяваме се съвсем скоро да имаме добро дългоочаквано решение, няма да се обвързвам със срокове, добави Илков.

По неговите думи на днешното заседание е била дадена висока оценка за съвместните дейности между България и Румъния, и за доброто двустранно сътрудничество. Илков съобщи, че е разговарял с австрийския си колега, но засега няма категорична позиция от Виена. Не мога да кажа каква ще бъде тя в следващите дни, добави министърът.

Източник: БТА