Проф. Асен Дудов: Нов конгрес и нови възможности за контрол върху рака
Секция: Здраве
10 Октомври 2024 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Асен Дудов: Нов конгрес и нови възможности за контрол върху рака Над 16 000 българи са починали от рак през 2023 г.

/КРОСС/ Над 16 000 българи са починали от рак през 2023 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), които бяха представени при откриването на Българския национален конгрес по онкология с международно участие. Форумът се организира ежегодно от Българското онкологично научно дружество (БОНД), като тази година се провежда от 10-ти до 12-ти октомври в София.

Събитието служи като платформа за водещи онколози, изследователи и здравни специалисти да споделят знания, опит и идеи. Освен местни представители, в конгреса участват и множество изтъкнати чуждестранни експерти.

И тази година събитието ще продължи три дни, през които ще бъдат застъпени актуални теми, свързани с рака на простатата, млечната жлеза, белия дроб, бъбрека, уротела, дебелото черво, главата и шията, ендометриалния карцином, щитовидния карцином, меланома и др. Ще бъдат представени също така съвременни методи за диагностика и лечение на рака.

„Нов конгрес и нови възможности за контрол върху рака. За нас, като медицински специалисти, е от съществено значение да сме в крак с последните научни разработки, за да можем да предоставяме на нашите пациенти най-доброто възможно лечение", каза проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, при откриването на конгреса.

Проф. Дудов подчерта още, че медицината и науката не могат да се развиват изолирано от обществото и политическите процеси. Подобряването на качеството на живот на пациентите, преживели рак, както и на тези, които са в активно лечение, изисква укрепване на палиативните грижи, създаване на подходящи рехабилитационни програми и подпомагане на реинтеграцията на преживелите онкологични заболявания.

„Над 150 000 души в страната са с призната трайно намалена работоспособност поради ракови заболявания, което показва колосалната социална значимост", допълни проф. Дудов.

През последните няколко години Българското онкологично научно дружество участва активно в редица инициативи, свързани с борбата с раковите заболявания и повишаване на информираността сред обществото, подкрепяйки глобалните усилия на UICC - Международния съюз за контрол на рака, чийто официален член е БОНД.