Министър Цоков: През 2024 г. за първи път средствата за висшe образование надхвърлиха 1 млрд. лева.
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2024 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков: През 2024 г. за първи път средствата за висшe образование надхвърлиха 1 млрд. лева.

/КРОСС/ С бюджета за 2024 г. за първи път средствата, отпускани от държавата за държавните висши училища в страната, надхвърлиха 1 млрд. лева. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на заседание на Съвета на ректорите във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий".

„Радвам се, че заедно със синдикатите и ректорите успяхме да постигнем сериозно увеличение на заплащането на университетските преподаватели. С допълнителните средства, осигурени от правителството, заплатата за най-ниската академична длъжност нарасна с 1 000 лв. за една година", подчерта проф. Цоков. В бюджета за тази година за държавните висши училища бяха разчетени общо 807 млн. в т. ч. субсидията за издръжка на обучението от 666 млн. лв. През годината на три пъти се предоставиха допълнителни средства за увеличение на възнагражденията на персонала и за увеличение на стипендиите на докторантите. Тези допълнително предоставени средства от правителството са в общ размер на 234 млн. лв., с което предоставеният ресурс за държавните висши училища надхвърли 1,041 млрд. лв. Заедно с това са осигурени и 200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития.

„Държавата винаги ще бъде в дълг към учените и преподавателите на България, но се радвам, че съвместно с университетите и синдикалните организации успяхме да направим тази важна крачка", каза още проф. Цоков. Той поздрави ректорите за визионерството в ръководството на висшите училища на България при толкова много предизвикателства. „Сигурен съм, че заедно ще продължим да търсим всички възможности да бъдем още по-успешни в името на младите хора и да им дадем аргументите да останат и да се реализират в България", подчерта министърът.

Пресцентър на МОН