Заместник-министър Мечкунова участва в дискусия за лицата, подаващи сигнали
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2024 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Мечкунова участва в дискусия за лицата, подаващи сигнали

/КРОСС/ Законът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения беше изключително голямо предизвикателство за нас като експерти и като институция.

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Михаела Мечкунова по време на работна дискусия, посветена на ролята на гражданските организации в защитата на лицата, подаващи сигнали. Дискусията бе организирана от „Прозрачност без граници". Сред основните акценти бе открояването на ключовите предизвикателства при прилагането на правната рамка у нас.

Новият закон беше приет в началото на 2023 година, като в последствие постъпиха редица предложения за неговото изменение и допълнение.

Зам.-министър Мечкунова допълни, че трябва да бъдат положени допълнителни усилия обществото да бъде уверено в същинския смисъл на закона и неговото значение за гражданите - да се чувстват сигурни, когато изразяват своята гражданска позиция и смелост, подавайки сигнали за нередности.

„Провеждането на подобни дискусии е изключително важно, защото се посочват проблемите и успехите и се търсят добри решения. А ключът към успеха е в сътрудничеството и баланса", подчерта Мечкунова.

В заключение тя посочи, че законът трябва да бъде работещ и да създаде ефективни гаранции за правата на разкриващите информация за нарушения, като се търси баланс между европейските практики и националните ценности и култура.