БАН чества 155 години от създаването си
Секция: Наука
11 Октомври 2024 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН чества 155 години от създаването си

/КРОСС/ Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет. Тържеството ще се състои на 12 октомври от 18:00 часа (вход с покани).

Официален гост на тържеството е президентът Румен Радев, който ще направи приветствие. Поканени да присъстват на празника са представители на Министерския съвет, Народното събрание, дипломатическия корпус, местната власт, академичната общност, чуждестранни академии, международни партньорски организации и др.

За първи път ще бъде връчена „Голямата награда за наука на БАН". Конкурсът за наградата се организира от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН (САЧК). „Голямата награда за наука" се присъжда на учен от българска научна организация или висше училище за изключителни постижения в областта на науката, получили високо международно признание.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесе празнично слово.

Българската академия на науките е правоприемник на Българското книжовно дружество, учредено на 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила. Неговата цел, залегнала в първия му устав, е да разпространява просвещението сред българите, да усъвършенства българския език и да изучава българската история и бит, да бъде научен център и да установява контакти с подобните научни центрове в чужбина. Повече за създаването на БАН

Днес Българската академия на науките заема достойно място в научноизследователското пространство у нас и в чужбина, активно утвърждава и популяризира българската култура. Със своите фундаментални и научноприложни постижения и резултати, многообхватна и висока експертиза учените от БАН подпомагат обществото и икономиката на страната, държавните и местните институции, допринасят за повишаване качеството на образованието и качеството на живота, участват в преодоляването на кризи и предизвикателства. Учените от научните звена на БАН разказват за своята работа - видеата вижте ТУК