Най-малко 11 са жертвите на урагана "Милтън"
Секция: СВЯТ
11 Октомври 2024 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 11 са жертвите на урагана "Милтън"

/КРОСС/ Най-малко 11 души вече са станали жертви на урагана Милтън, който втори ден бушува във Флорида, в южната част на САЩ, съобщи телевизия NBC.

Най-малко пет смъртни случая са потвърдени в окръг Сейнт Луси на атлантическото крайбрежие на Флорида, а полицията в американския град Сейнт Питърсбърг съобщи за още двама загинали. Още трима души са загинали вследствие на бурята в окръг Волусия, а един човек е загинал в окръг Цитрус - дърво е паднало върху автомобила му.

По данни на телевизионния канал в зоната на наводненията се намират приблизително 11 млн. души. Близо 3,5 милиона от тях вече са лишени от електричество.

"Милтън" удари Флорида като ураган от категория 3 (пориви на вятъра до 195 км/ч), след това отслабна до категория 1 (150 км/ч) и премина от западното към източното крайбрежие на щата през Тампа, Сарасота, Орландо, Дейтона Бийч и Пампъл Бей.

"Милтън" е третият ураган, който удря Флорида от началото на годината. По-малко от две седмици по-рано, на 26 септември, ураганът "Хелън" донесе разрушения и смърт. Той премина през югоизточната част на Съединените щати, като най-силно засегна Северна и Южна Каролина, Джорджия, Тенеси, Вирджиния и Кентъки.

Най-малко 230 души загинаха, с което ураганът се превърна в един от най-смъртоносните в историята на САЩ - само "Мария" (2017 г., 2 975 жертви) и "Катрина" (2005 г., 1 392 жертви) отнеха повече човешки животи. Щетите от "Хелън" възлизат на най-малко 190 млрд. долара.