Путин ще се срещне днес с иранския президент Масуд Пезешкиан в Ашхабад
Секция: Русия
11 Октомври 2024 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин ще се срещне днес с иранския президент Масуд Пезешкиан в Ашхабад

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще направи днес работно посещение в Ашхабад.

Там той ще участва в международен форум и ще проведе двустранна среща с иранския президент Масуд Пезешкиан в рамките на форума, коментира ТАСС.

В рамките на работното си пътуване руският президент ще направи изказване на пленарната сесия на международния форум "Взаимовръзката на времената и цивилизациите - основа на мира и развитието", посветен на 300-годишнината от рождението на туркменския поет и мислител Махтумкули Фраги.

На събитието са поканени и много ръководители на съседни на Туркменистан държави: Казахстан, Киргизстан, Монголия, Таджикистан, Узбекистан и някои други страни.

Съветникът на руския президент Юрий Ушаков заяви по-рано пред репортери, че лидерите ще говорят по широк кръг от въпроси. Туркменската страна очаква форумът да се превърне в "политическа, нагласова и морална платформа за изграждане на широк и уважителен международен диалог, трибуна за изразяване на конструктивни позиции и гледни точки за съдбата на света, състоянието на актуалните глобални политически, културни, икономически и хуманитарни връзки".

Пленарната сесия ще бъде последвана от официална вечеря в чест на ръководителите на делегациите.

Ушаков не изключи възможността Путин да проведе двустранни срещи в рамките на форума. По думите му вече е постигната договореност за среща с иранския президент Масуд Пезешкиан.

Тази среща е от голямо значение както за обсъждане на двустранните въпроси, така и за обсъждане на рязко изострените отношения в Близкия изток, посочиха от Кремъл.